Natuurmuseum Fryslân Leeuwarden

Jelle de Jong architekt, Lemmer

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Glazen kap boven de binnenplaats

Projectgegevens

Architect Jelle de Jong architekt, Lemmer
Opdrachtgever Stichting Fries Natuurmuseum, Leeuwarden
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Lont, St. Annaparochie
Oplevering Juli 2004
Bruto vloeroppervlak 3520 m2, binnenplaats 511 m2
Bruto inhoud 10.761 m3, binnenplaats 6285 m3
Totale stichtingskosten € 3.200.000
Bouwsom € 2.750.000, incl. installaties (€ 470.000), excl. inrichting en BTW
Leverancier glaskap Octatube, Delft

Adviseurs
Adviseur Constructie Econstruct, Leeuwarden
Adviseur Installaties, bouwfysica, akoestiek v.d. Weele, Groningen
Adviseur Bouwmanagement Jelle de Jong architekt, Lemmer
Adviseur Bouwkosten Haverkamp, St Nicolaasga

Tekst Peter Visser
Foto's Bouw en Jelle de Jong

In een rustiek stukje Leeuwarden ligt het voormalige weeshuis waarin het Natuurmuseum Fryslân is gevestigd. Bij de recente verbouwing zijn op de binnenplaats van het carrévormige museum een theehuis en halfverdiepte kelder weggehaald en is onder de gehele binnenplaats een grote kelder gegraven voor het depot.
Delen van de hoge kap zijn weer in hun oude glorie hersteld. Bovenop de nu overal even hoge nok zweeft een glazen dak, opgehangen aan vier pijlers die op de binnenplaats staan. De glasplaten op de daknok zijn omhoog te klappen ten behoeve van de ventilatie. De hemelwaterafvoer geschiedt intern in de pijlers. De voormalige binnenplaats is een restaurant met speelruimte.

Op de vrijgekomen zolder liggen een studiezaal, een bibliotheek en kantoren. Voor de daglichttoetreding zijn bij een aantal kantoren nieuwe dakkapellen geplaatst, ontegenzeggelijk nieuw, maar met ouderwetse zorg gedetailleerd. Om de zolder toegankelijk te maken voor het publiek is aan het hoofdtrappenhuis een open trap toegevoegd. Een groot daklicht daarboven, onzichtbaar vanaf de straat, zorgt voor veel licht in het trappenhuis en de ingangshal.
Een kleine nieuwbouw in schoon beton bevindt zich grotendeels tussen het museum en naastgelegen panden. In het beton van de buitengevel is een pagina uit een biologische catalogus aangebracht op een bijzondere manier. Op de bekisting is de print in spiegelbeeld gezeefdrukt met een vertrager die het uitharden van het beton tegenhoudt. Na uitharding van de rest van het beton en verwijdering van de bekisting is de print uitgespoeld.

     

Geef een reactie

Regels voor reageren op Architectuur.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meer