Het monumentale gebouw Amstelhof in Amsterdam ondergaat komende anderhalf jaar een metamorfose. Het zeventiende-eeuwse pand wordt ingrijpend verbouwd om vanaf voorjaar 2009 onderdak te kunnen bieden aan de Hermitage Amsterdam. Het College van Burgemeester en Wethouders bezocht op 23 februari 2008 de bouw.
De Hermitage Amsterdam is nu nog gevestigd in het gebouw Neerlandia, dat tegen Amstelhof aan ligt. Sinds februari 2004 hebben bezoekers -in totaal bijna 400.000- daar kunnen kijken naar zes succesvolle exposities.
Hermitage St. Petersburg
De tentoongestelde kunstwerken in de Hermitage Amsterdam zijn afkomstig uit de rijke collectie van het ‘moedermuseum’ in Sint-Petersburg. Vanaf 2009 krijgt de kunst uit Rusland helemaal ruimbaan in Amsterdam. Amstelhof is ongeveer tien keer zo groot als de huidige Hermitage Amsterdam.
Licht en ruimtelijk ontwerp
Architect Hans van Heeswijk ontwierp de plannen die van het voormalige verzorgingshuis voor ouderen een hedendaags museum maken. Hij noemt het resultaat “een interessante combinatie van oud en nieuw, heel spannend”. Amstelhof wordt volgens de architect “van binnen drie maal lichter en ruimtelijker dan je van buiten verwacht”.
Entree aan Amstelzijde
Nu nog oogt het monument als een van de buitenwereld afgekeerd bouwblok, straks is het een uitnodigend publieksgebouw op een markante plek in Amsterdam. De entree zal opnieuw aan de zijde van de Amstel zijn. De eeuwenlang gesloten binnentuin gaat open voor iedereen.
Renovatiekosten
De totale renovatiekosten van Amstelhof bedragen ruim 39 miljoen euro. Dit bedrag is ter beschikking gesteld door de BankGiro Loterij, de Staat der Nederlanden, Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam, het W.E. Jansen Fonds en Stichting De Amsterdamse Grachtentuin.
Illustraties: Hans van Heeswijk Architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.