Minister Kajsa Ollongren opent 26 augustus het tweede deel van de grote duurzame studentencampus op de Leidse Schans in Leiden. Het ontwerp is van Mecanoo Architecten.
De 467 studentenwoningen zijn ontwikkeld en gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen de gemeentelijke Taskforce Studentenhuisvesting, Vorm Ontwikkeling, Ballast Nedam, Syntrus Achmea en studentenhuisvester DUWO.
Twee gloednieuwe studentencomplexen met respectievelijk 218 en 249 woningen vormen samen het tweede deel van campus Yours op de Leidse Schans. In 2015 werden de eerste 600 studentenwoningen al in gebruik genomen.
Samenwerking tussen verschillende partijen
De campus kwam tot stand door een samenwerking tussen veel partijen. DUWO is al vanaf het begin bij de plannen betrokken, samen met de Leidse Taskforce Studentenhuisvesting, waarin ook de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden zijn vertegenwoordigd. In 2011 wonnen Vorm Ontwikkeling en Ballast Nedam ontwikkelmaatschappij de tender voor de bouw van de campus. Er werden vier blokken met in totaal 600 woningen gebouwd, die werden aangekocht door Syntrus Achmea. DUWO nam drie blokken in beheer en het vierde in eigendom.
Ruime studio’s met eigen voorzieningen
De campus werd al snel een populaire woonplek voor studenten en eind 2017 begon de bouw van het tweede deel, met 467 studentenwoningen. Deze twee blokken van zes en vijftien verdiepingen zijn al opgeleverd en zijn inmiddels bewoond door studenten. Voor het tweede deel geldt dezelfde constructie als voor het eerste: Vorm en Ballast Nedam zorgden voor ontwikkeling en bouw, Syntrus Achmea heeft de gebouwen in eigendom en DUWO verhuurt de woningen aan studenten en zorgt voor het beheer. De woningen zijn kwalitatief gelijk aan de woningen van het eerste deel en bestaan voor het overgrote deel uit ruime studio’s met eigen voorzieningen
Gunstige ligging van campus
De campus zelf ligt gunstig. Het is 6 minuten fietsen naar het centrum van Leiden. Op enkele minuten lopen ligt treinstation Lammenschans. In totaal komen er op de Leidse Schans 1.900 woningen, waarvan een kleine 1.300 studentenwoningen. De laatste woningen worden naar verwachting medio 2020 opgeleverd.
Duurzaam gebouw
Alle woningen op de campus zijn uiterst duurzaam en klaar voor de energietransitie. De twee nieuwste gebouwen hebben geen gasaansluiting en zijn extra geïsoleerd. Verwarming en warm tapwater worden hier geleverd door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) en vele zonnepanelen op de daken. De campus voldoet daarmee aan de eerder door de gemeente gestelde duurzaamheidseisen.
Foto: DUWO
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.