Het woonhuis Van Wassenhove van de Belgische architect Juliaan Lampens staat op 3 september centraal in een college over Iconische Woningen. De avond wordt georganiseerd door Architectuurcentrum Nijmegen.
Architect en stedenbouwkundige Paul van Hontem introduceert de woning waar hij zelf ook verbleef. Aan de hand van een filmportret over Juliaan Lampens en een gastcollege van architect Daan Dufait (wetenschappelijk medewerker faculteit Architectuur van de universiteit Leuven) wordt het werk van Juliaan Lampens getoond.
Betonarchitectuur
Tot 1960 ontwerpt Lampens huizen in een soort gemoderniseerde traditionele stijl, maar onder invloed van de Wereldtentoonstelling in 1958 legt hij zich toe op de minimalistische beton-architectuur met een eerlijk materiaalgebruik, een constructieve logische opbouw en soberheid zonder folklore. Deze nieuwe benadering sluit aan bij de architectuur van Le Corbusier en Mies van der Rohe en zijn “brutalisme” heeft grote invloed op de manier waarop beton gebruikt wordt in zowel het interieur als het exterieur van een gebouw. Woning en landschap staan daarbij op gelijke voet.
Belangrijke werken Juliaan Lampens
Belangrijke werken van architect Juliaan Lampens zijn de kapel van Onze Lieve Vrouw van Kerselare (1966), de openbare bibliotheek van Eke (1970) en woonhuis Van Wassenhove (1974) in St. Martens-Latem. In 1995 kreeg Juliaan Lampens de Grote Architectuurprijs van België voor zijn oeuvre.
Het college in de reeks Iconische Woningen wordt gehouden op 3 september in LUX Nijmegen, Mariënburg 38-39. De avond begint om 19.45 uur. Kaarten kosten € 12,50 en bestellen kan hier.
Beeld: Juliaan Lampens, Woning Van Wassenhove, 1972-1974
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.