Zelfbuigend kruislaaghout, de BENG-eisen voor skeletbouw en de realiseing van geheel houten woon-en kantoorgebouwen. Op de Houtdag 2019, op 21 november in Naturalis Leiden komen de belangrijkste trends in de houtbouw voorbij.
Hout heeft de toekomst
‘Hout heeft de toekomst’. Dat is niet alleen de overkoepelende titel van de Houtdag 2019, er zijn ook sterke aanwijzingen dat houtbouw in de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. Bouwen met hout, houtskeletbouw, met gelamineerd hout (Glulam) of met het in ons land nog tamelijk onbekende kruislaaghout (CLT) heeft veel bouwtechnische voordelen: het bouwproces wordt exacter en sneller, er is lichter materieel en minder personeel nodig dan met traditionele bouwmaterialen. Daarnaast zijn houten gebouwen makkelijker ‘demontabel’ te vervaardigen en is hout het enige bouwmateriaal dat steeds weer aangroeit. Houtbouw past dus erg goed in een circulaire economie. Daarenboven staat hout de laatste tijd speciaal in de belangstelling omdat bomen CO2 uit de lucht halen en opslaan in het hout, terwijl andere bouwmaterialen CO2 uitstoten. Tenslotte zijn met hout als bouwmateriaal heel bijzondere, mooie en comfortabele gebouwen te realiseren.
Houtdag 2019
De Houtdag 2019 wordt georganiseerd in de nieuwbouw van het Biodiversity Center Naturalis in Leiden. Bezoekers hebben op vertoon van hun deelnamebewijs die ochtend vrij toegang tot het museum.
Programma
13:00: Opening (dagvoorzitter: Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur Het Houtblad)
13:10: Het zichtbaar maken van biodiversiteit (Caroline Breunesse, hoofd tentoonstellingen Naturalis)
13:25 Materialisatie van het nieuwe Naturalis, met nadruk op houttoepassingen (Frank Beelen, Neutelings Riedijk Architecten)
13:50 Ultralichte houtconstructies op basis van biomimicry en zelfbuigend kruislaaghout (Simon Bechert, universiteit van Stuttgart, Engels gesproken)
14:30 Pauze
15:00 ‘Hout. Natuurlijk van nu’ (Paul van den Heuvel, Centrum Hout)
15:10 ‘Lichte (hout) constructies en de BENG-norm’ (Harm Valk, Nieman Raadgevende Ingenieurs)
15:30: Pauze
16:00 ‘De razendsnelle opkomst van hoogbouw in hout in Scandinavië (Jens Erneholt, architect en ingenieur bij WSP Stockholm, Engels gesproken)
16:35 ‘Praktische keuzes en uitdagingen bij het bouwen met hout, de casus nieuwbouw Triodos Bank (Sander Kok, projectleider J.P. Van Eesteren)
17:00 einde, borrel. Programma en inschrijven kan hier.
Organisatie
De Houtdag 2019 wordt georganiseerd door Het Houtblad, een uitgave van Eisma Bouwmedia.
![Naturalis Leiden](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2019/10/Naturalis-Leiden-1024x768.jpg)
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.