De bouw van De Engelse Hof aan de Geweldigerstraat in Bergen op Zoom is bijna gereed. Een eenvoudige klus was het niet.
Op een historische plek, midden in de stad zijn elf woningen gebouwd rondom een binnenhofje. Onder het bouwproject gaat een parkeergarage schuil met achttien plekken. De logistiek was problematisch. Eenrichtingsverkeer, een smalle straat, vrachtwagens met trailers die er niet konden komen. Het bouwmateriaal moest allemaal in kleine eenheden worden aangeleverd.
Twee van de elf woningen zijn gerestaureerd. Die panden maakten aan het eind van de vijftiende eeuw deel uit van het handelshuis der Engelse Natie aan de Engelsestraat. Daar werden destijds Engelse kooplieden gehuisvest. Op het erf aan de achterzijde stonden pakhuizen tot aan de Geweldigerstraat. Er was destijds een brug over de Grebbe, toen nog een open waterloop.
Nu is de Grebbe een monumentaal rioolstelsel. Niets van te zien boven de grond, maar de bouwers moesten er wel degelijk rekening mee houden. “We mogen niet aan het rioolstelsel komen. Palen konden daar dus niet de grond in”, vertelt projectleider Arnout Schuringa. “Eén woning hangt echter wel boven het riool. Die steunt op palen die ervoor staan.”
Rijke historie
In de zestiende eeuw raakte het complex in verval. Er restte niets dan ruïnes. Halverwege de zeventiende eeuw is het weer opgebouwd. In 1852 vestigde de Brogtropschool zich in het complex. Tot 1921 is er een school gebleven. Daarna kreeg het complex diverse bestemmingen. Op het achterterrein vestigde zich schildersbedrijf De Waal. Dat bedrijf heeft er tot het laatst toe gezeten. Op het terrein van firma De Waal is nu Het Engelse Hof gebouwd.
Architect Jan Weyts heeft zoveel mogelijk rekening gehouden met de historische gegevens. Zo zijn de woningen bijvoorbeeld allemaal verschillend. Het voormalige handelshuis heeft pleisterwerk, omdat dat vroeger ook zo was. De huizen die op de plek staan van de vroegere school zijn opgetrokken uit rode baksteen omdat de school ook die kleur had. De nieuwbouwwoningen hebben gele baksteen. “Het past in de bouwstijl van de binnenstad. Dat is ook niet allemaal hetzelfde”, zegt Weyts.
Fietskelder
Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de werkzaamheden. Verwarmingen worden aangesloten, vloeren schoongekrabd. Met de restauratie van de woningen werd in 2006 begonnen. De nieuwbouw ging begin 2007 van start, nadat de de parkeerkelder was aangelegd. In de garage komt plek voor de fietsen van bewoners.
Twee woningen waren al opgeleverd. Vandaag krijgen nog vijf toekomstige bewoners de sleutel. Vier woningen zijn nog niet verkocht. Makelaar Walfred Oskamp maakt zich geen zorgen. “Er is de laatste weken hernieuwde interesse. Mensen kopen nu eenmaal niet graag van een bouwtekening. Nu zien ze resultaat en krijgen we veel positieve reacties.” De makelaar verwacht de woningen binnen enkele maanden te hebben verkocht.
Bron: De Stem / Mariëtte den Engelse
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.