In het Museum Dr8888 is t/m 29 maart 2020 de tentoonstelling Bauhaus en Drachten te zien en toont welke invloed de Friese stad Drachten, via kunstenaar Theo van Doesburg, had op de iconische Bauhausstijl. Er is een museumwoning ingericht compleet in de stijl van De Stijl en er is aandacht voor een nieuwe generatie kunstenaars die voortgekomen is uit de Bauhaustraditie.
Theo van Doesburg
Theo van Doesburg (1883-1931), oprichter van De Stijl, vertrok in 1921 naar Weimar. Hij was van mening dat het gedachtegoed van De Stijl veel overeenkomsten had met de doelstellingen van het Bauhaus. Hij hoopte er dan ook een leerstoel te krijgen. In Weimar gaf hij vanuit zijn eigen atelier cursussen aan leerlingen en docenten van het Bauhaus. Hij gebruikte daarbij de ontwerpen van zijn projecten in Drachten als voorbeeld.
Vrouwelijke kunstenaars
Tijdens de tentoonstelling ziet u hoe de ideeën van Theo van Doesburg en zijn ontwerpen in Drachten van invloed waren op de Bauhausstijl. Ook is er werk van vrouwelijke kunstenaars te zien die zich lieten inspireren door Bauhaus, o.a. Gunta Stölzl, de eerste vrouwelijke Bauhausdocente, Monika Buch die een opleiding volgde aan de Hochschule für Gestaltung een voortzetting van het Bauhaus en schildertalent Roos van Dijk met fascinatie voor moderne architectuur, met name hoogbouw.
Bauhaus en Drachten
De tentoonstelling Bauhaus en Drachten is te zien t/m 29 maart 2020 in Museum DR8888
Museumplein 2, Drachten
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.