Veiligheid is voor een architect geen onbekend begrip. Je kent het Bouwbesluit 2012 en zodoende weet je dat het gebouw dat je ontwerpt op zijn minst moet voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit, plus eventuele eisen die in de vergunning opgenomen zijn. Direct of indirect heb jij de opdracht om namens de eigenaar van het gebouw voor de veiligheid te zorgen.
In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat je verantwoordelijk bent voor het aansturen van de werkzaamheden. Het aantrekken van gepaste werkkleding en veiligheidsschoenen is eigenlijk niet voldoende als je toezicht houdt bij een bouwterrein, omdat er van alles kan gebeuren. Het is niet voor niets dat er in Nederland jaarlijks 200 duizend bedrijfsongevallen plaatsvinden, waarvan een substantieel deel in de bouw. Kennis van de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, beter bekend als VCA, is daarom ook voor jou van belang, zeker ook omdat je sommige bouwplaatsen niet eens op mag zonder VCA-certificaat.
Meerwaarde
VCA is gericht op leidinggevenden en werknemers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. VCA-certificering heeft als doel om veilig, gezond en milieuvriendelijk werken te bevorderen en op deze manier bedrijfsongevallen te voorkomen. Zo’n ongeval kan immers letsel of erger veroorzaken en een bedrijf veel geld kosten. Met een VCA-certificaat toon je aan dat veiligheid op de werkvloer voor jou voorop staat.
VCA certificaat
Het certificaat is nog niet wettelijk verplicht, maar wordt wel steeds vaker geëist door werkgevers en opdrachtgevers vanwege de regels uit de Arbowet waaraan bedrijven moeten voldoen. Zij kunnen zo aantonen dat er aan deze verplichtingen wordt voldaan. Voor een bedrijf heeft het VCA-certificaat dus zeker meerwaarde. Dat geldt niet alleen voor het certificeren van personeel; het is voor een bedrijf ook mogelijk om een VCA-bedrijfscertificaat te behalen. Een bedrijf dat beschikt over een VCA-bedrijfscertificaat wordt ieder jaar gecontroleerd op alle VCA-eisen.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/03/vca-klein-architectuur.jpg)
Drie verschillende vormen van certificering
Hoewel de term VCA gebruikt wordt alsof het om één vorm van certificering gaat, bestaat VCA uit verschillende soorten certificeringen. Voor werknemers is er Basisveiligheid VCA, ook wel VCA Basis genoemd. Vakmensen die actief zijn in werkomgevingen met een verhoogd veiligheidsrisico tonen met een VCA Basis-diplo aan dat ze kennis hebben van wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties in de werkplaats en de handelingen om een ongeval te voorkomen.
Kennis veiligheidsregels
Voor leidinggevenden en zzp’ers is er het VOL-VCA diploma (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Hiermee kunnen zij aantonen dat ze weten aan welke eisen hun medewerkers moeten voldoen. Het geeft aan dat men kennis heeft van de veiligheidsregels en in staat is om dit op bedrijfsniveau door te voeren, zoals bij aan het opstellen van een bedrijfsnoodplan.
Voor de uitzendbranche bestaat er een derde vorm van het VCA-certificaat. Intercedenten en leidinggevenden kunnen het VIL-VCU-certificaat (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden) behalen. Zij tonen hiermee aan dat ze kennis hebben van de veiligheidseisen die gesteld worden aan het personeel van VCA-gecertificeerde bedrijven. De VCA-cursus kan gevolgd en met een examen en certificaat afgerond worden bij VCANederland.
![Veiligheidsbewustzijn aantonen met behulp van VCA](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/03/VCA-Architectuur.jpg)
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.