Marc Koehler, oprichter van Marc Koehler Architects (MKA), Superlofts en medeoprichter van Open Building, werkt al 3 weken vanuit huis. Hij woont in zijn eerste blok met open lofts in de Houthavens in Amsterdam. Geen verkeerde plek om aan huis gekluisterd te zijn. Hoe organiseert hij zijn bureau en het werk en hoe ervaart hij persoonlijk de coronacrisis?
“Ik voel me al 2 weken niet goed, daardoor heb ik ook last van agorafobia, ik ben gewoon bang om naar buiten te gaan.” Desalniettemin werkt Marc gewoon door vanuit huis, en zijn collega’s ook. “Ik zit dagelijks in videocalls, met collega’s en opdrachtgevers. Ik wil nu zoveel mogelijk werk naar binnen halen, voordat de crisis echt doorpakt. De projecten die we nu in uitvoering hebben, lopen overigens gewoon door. We hebben nog niets gemerkt van schaarste aan bouwmaterialen of mensen op de bouw.”
Saamhorigheid en aandacht voor elkaar
Alle 18 medewerkers van Marc Koehler Architects werken vanuit hun eigen huis aan veel bijzondere projecten. Marc geeft veel aandacht aan de organisatie van het groepsgevoel binnen het bureau en van ontspanning met elkaar. “Net zoals we dat voor de Covid 19-maatregelen op kantoor deden, doen we nu elke week een weekopening op maandag en een borrel op donderdagmiddag, maar dan online. Het is belangrijk om dat te blijven doen. Met het oog op de saamhorigheid en om te kijken of het met iedereen nog goed gaat. Sommige collega’s wonen alleen en voelen zich eenzaam, anderen zitten met schreeuwende kinderen thuis, iedereen heeft zo zijn eigen aandacht nodig. Je moet niet alleen in die spanning blijven zitten, dat moet je delen met elkaar en soms kun je elkaar helpen of minstens een hart onder de riem steken.”
![Marc Koehler](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/04/marc-koehler-architects-superlofts-houthavens-06-1024x683.jpg)
Communicatie over projecten
Naast integrale bureau-momenten online, is ook werkcontact uiteraard belangrijk, individueel en in teams: “’s Ochtends hebben we veel contact onderling, in de vorm van videocalls en meetings. Na de lunch moeten de telefoons uit en moet iedereen geconcentreerd werken. Als je de hele dag je telefoon checkt of er iemand weer een berichtje heeft geplaatst, ervaar je veel te veel stress.”
Voor de communicatie over werk en projecten werkt Marc Koehler Architects met Slack: “Dat is een geweldig communicatieplatform, het is een soort WhatsApp voor professionals, waar per project een of meerdere kanalen kunt aanmaken waarbinnen je met elkaar over verschillende onderwerpen praat. Je kunt als beheerder ook kanalen ook openstellen voor andere partijen waarmee je aan een project werkt. Onze mensen zijn deelnemer in diverse kanalen, je kunt met Slack met elkaar overleggen op diverse manieren en je kunt er werk opslaan en delen. Het grote voordeel is dat je altijd alles van iedereen kunt volgen als je wil. Dat kan ook een nadeel zijn: je moet er wel zelf voor waken dat je dat niet de hele dag elkaars werk en feedback volgt, dat werkt zeer stressvol.”
Dagelijkse routines
Daarom creëert Marc Koehler Architects duidelijke routines. “Aan het einde van de werkdag deelt iedereen via Slack eventjes een samenvatting en zet je je productie online. Ik begin zelf elke dag om 6 uur, dan bekijk ik de productie en kan ik feedback geven voordat iedereen om 9 uur begint. En dan bellen we erover en hebben we allerlei overleggen in de ochtend. ’s Middags heerst er online rust. Die routine houden we dagelijks vol, dat is belangrijk.”
Nog andere tips? “Ik druk iedereen op het hart: Neem de tijd om te wandelen, om naar buiten te gaan, te sporten, en om goed te eten!”
In de mei-editie van Bouwwereld verschijnt een uitgebreid interview met Marc Koehler over oplossingen voor woningbouw, Open Building en Superlofts.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.