Iedere zomer weer bellen mensen met Wespennest Verwijderen omdat ze een wespennest willen laten verwijderen. Of het dan druk is? Jazeker, maar het is werk waar onze bestrijders ieder jaar weer naar uitkijken. Zij komen dan ook goed voorbereid op de afgesproken locaties aan! Maar wat voor voordelen biedt hun service eigenlijk? Kun je wespennesten niet zelf aanpakken? De waarheid is hard.
Dodelijke confrontatie met wespen: ieder jaar weer
Volgens het wetenschappelijke tijdschrift Quest Magazine zorgen wespen (en bijen) ieder jaar weer voor twee tot vijf dodelijke slachtoffers in ons land. Dat lijkt niet veel, maar het is wél veel als je bedenkt dat wespenplagen voorkomen kunnen worden. Hoe mensen door wespen overlijden? Wie een nest kapot maakt, kan door duizenden wespen tegelijk worden aangevallen. Wie allergisch is voor wespengif kan – bij gebrek aan medicatie – al door één steek benauwd worden, in shock raken en komen te overlijden.
Waarom reageren wespen zo agressief?
Wespen hebben een nest te verdedigen en dat zullen ze ook doen als men het nest – al dan niet per ongeluk – verstoort. Bedenk dat er in een wespennest gemiddeld 5000 exemplaren leven en in een voor wespen gunstig leefklimaat kunnen er in dat nest zelfs nóg meer wespen leven. Aangevallen worden door zo’n grote groep wespen? Als je het kunt navertellen, dan heb je geluk en dat drukken we nog mild uit.
Maar goed, die wespen moeten wel weg!
Juist, maar zomaar nesten verwijderen in de natuur is niet de bedoeling. Bestrijders pakken alleen wespennesten aan op plekken waar ze overduidelijk voor overlast en gevaar zorgen, bijvoorbeeld in een ruimte in je woning of bedrijf. Maar hoe bestrijders te werk gaan? Daar zijn heel goede middelen en methodes voor en dat kunnen zij zelf haarfijn uitleggen.
Zo vindt Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar dat wespen bestrijden bij een goede inspectie begint: “Iemand belde me voor boktor omdat hij voortdurend knagende geluiden hoorde, maar ik stuitte op wespen die aan hout aan het knagen waren. Dat hout was bestemd voor de bouw van hun nest. Als bestrijder moet je dus altijd eerst zelf op onderzoek uitgaan. Van welk beestje is er eigenlijk sprake? Is het wel een wesp en zo ja, gaat het dan om een gewone wesp of om een hoornaar?” Maar wat moet de bestrijder doen om wespen aan te pakken? Mark Vennink – die als bestrijder in Zuid-Holland werkt – legt het uit: “We spuiten een giftig poeder in de ingang van een wespennest. Dat poeder wordt door de wespen zelf verspreid. Uiteindelijk komt heel de bevolking in aanraking met het poeder en sterven de wespen binnen enkele dagen.”
Klinkt wespen verwijderen echt zo simpel als het lijkt?
Veiligheid gaat boven alles en met die insteek gaan professionele bestrijders te werk. Ze dragen dan ook een masker, dichte schoenen, handschoenen en een imkerpak. Vervolgens pakken ze de poederspuit erbij en gaan ze aan de slag. De kans dat de wespen aanvallen is altijd aanwezig, maar het wordt nog gevaarlijker als het nest hoog hangt, waardoor de expert op een ladder moet staan om de klus te klaren. Dus nee, een wespennest verwijderen is niet zo simpel, maar je kunt wel allerlei maatregelen treffen om de veiligheid te garanderen.
Waarom kun je zelf geen wespennesten verwijderen?
Omdat dit levensgevaarlijk kan zijn. Veel mensen trekken geen beschermende kleding aan en dat is al de eerste fout. Vervolgens gaat het van kwaad naar erger als er op een nest wordt geslagen of als men het probeert te verbranden of te verdrinken. In alle gevallen breken de wespen uit om iedereen te steken die zich op dat moment in de buurt van het nest bevindt. Kinderen, ouderen, zieken en huisdieren? Die worden ook niet gespaard.
Neem geen onnodig risico bij wespen. Kies voor de veiligste oplossing
Kies je voor een professional in bestrijding, dan loopt niemand onnodig risico en dat geldt voor alle wespenplagen. Bij Wespennest Verwijderen vind je, na intoetsen van postcode of woonplaats, meteen de juiste lokale expert. De eerste professionele belofte? Een wespenplaag in of rond een woning of bedrijfspand wordt altijd opgelost, hoe groot een nest ook is.
Foto: Pixabay
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.