Op de gevel van het hoofdkantoor van BAM in Bunnik zijn zonne-energie opwekkende gevelpanelen in de gevel geïnstalleerd. Ze zijn in elk formaat en kleurpatroon te fabriceren en helpen de gebouwde omgeving energieneutraal te krijgen.
Gevel wekt energie op
Samen met een onderzoeksteam van bedrijven, en 1,1 miljoen euro subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft TNO esthetisch inpasbare gevelmodules ontwikkeld die in façades van kantoren of flatgebouwen te verwerken zijn. De gevel ziet er nog steeds hetzelfde uit maar wekt nu energie op. Het biedt bedrijven de mogelijkheid zich te presenteren met een artistiek uitgevoerde gevel.
Woningbestand verduurzamen
Mimic, oftewel nabootsen, is een nieuwe generatie energie opwekkende gevelmodules die naadloos zijn in te passen in de gebouwde omgeving. Fantasieloze zijgevels van flatgebouwen kunnen door toepassing van dit materiaal een duurzame en esthetische metamorfose ondergaan. Ook biedt het corporaties de kans hun woningbestand te verduurzamen bij groot onderhoud en renovatie door deze nieuwe generatie PV-modules te installeren.
Mimic design
De ‘mimic design’ gevelmodules worden op de markt gebracht door de uit TNO voortgekomen startup Solar Visuals, dat nauw samenwerkt met architectenbureau UNStudio en TS Visuals, een bedrijf gespecialiseerd in ontwerpen en print van grote oppervlakken, zoals in de Rotterdamse Markthal. Andere partners zijn Solar Electricity en Design Innovation Group. Voor BAM Energy Systems is het product een innovatieve aanvulling in hun aanbod van duurzame energiesystemen voor huizen en kantoren.
Lees ook:
Baksteenmotief
In de gevel van BAM is gekozen voor een baksteenmotief dat in uitstraling naadloos aansluit op de bestaande gevel. Vergeleken met een klassiek zonnepaneel is het rendement hier ongeveer een kwart minder. Daartegenover staat dat formaat en kleur aangepast kunnen worden aan elke gevelsituatie. Bij zonnepanelen in gevels die zijn geoptimaliseerd voor kleur én opbrengst ligt de efficiency op zo’n 85% vergeleken met niet-geprinte panelen. De gevelpanelen in de BAM-gevel hebben een vermogen van 220 wattpiek (Wp) per paneel.
![Zonnepanelen verwerkt in gevel](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/06/Zonnepanelen-gevel-2.jpg)
Gevelmateriaal met veel mogelijkheden in kleur en patroon
De gevelmodules met zelfgekozen ontwerp vormen een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele panelen op daken. Deze ontwikkeling geeft een positieve impuls aan de particuliere markt voor het opwekken van duurzame energie. Grote geveloppervlakken kunnen hiermee bijdragen aan energieopwekking en daarmee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Architecten krijgen de mogelijkheid energieneutrale gebouwen te ontwerpen met gevelmateriaal dat eindeloos veel mogelijkheden heeft te variëren in kleur en patroon. Het biedt eigenaren van onroerend goed een aantrekkelijk alternatief om te voldoen aan de toekomstige wettelijke verplichtingen gebouwen energiezuinig te maken.
Energieneutraal bouwen
TNO gaat de komende tijd uitgebreide metingen doen om de opbrengst onder verschillende omstandigheden vast te stellen en het product verder te verbeteren. Er wordt gewerkt aan het verlagen van het gewicht van de modules door het gebruikte glas te vervangen door kunststof. Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende zonnepanelen in gevels in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw om zo huizen en gebouwen versneld energieneutraal te krijgen.
Lees ook:
Fotografie: TNO
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.