Op 5 september 2007 opent minister Plasterk het nieuwe transparante onderkomen van de geotechnologische laboratoria van de TU Delft. Het nieuwe gebouw is een ontwerp van Jeanne Dekkers Architectuur en biedt betere mogelijkheden om gebruik te maken van de zeldzame onderzoeksopstellingen die in het geotechnologisch vakgebied tot de wereldtop behoren. Wetenschappers en studenten uit de hele wereld doen er hoogwaardig onderzoek naar grote energievraagstukken en andere actuele thema’s zoals nieuwe grondstoffen, CO2 opslag en grondverzakkingen.
Belangrijk was dat het gebouw een open uitstraling zou krijgen zodat de onderzoeksactiviteiten zichtbaar zijn. Die behoefte komt sterk overeen met de wens van de TU Delft meer openheid van gebouwen te krijgen. Daarom werd gekozen voor glazen gevels waarbij zeventig procent van het glasoppervlak is bedrukt in een pixelpatroon van aardlagen. De verschillende laboratoria zijn aan de voorzijde van het gebouw geplaatst zodat je ze van buiten ook daadwerkelijk kunt zien. Het nieuwe onderkomen is daarmee een opvallende verschijning op de TU Campus.
Zeldzame opstellingen
In de laboratoria vindt onderzoek plaats naar actuele maatschappelijke thema’s. Zo wordt bijvoorbeeld in het kader van het Shell/TU Delft Sustainable Mobility Programme de formatie en stabiliteit van gashydraten bestudeerd. Dit onderwerp is ‘hot’ omdat de verwachting is dat gas uit hydraten een belangrijke energiebron wordt voor de toekomst. De onderzoekers maken daarbij gebruik van een CT scanner die deze ijsachtige stof, bestaande uit methaangas en water, zichtbaar kan maken. Dit is bijzonder omdat er maar heel weinig laboratoria wereldwijd in het bezit zijn van een CT scanner en dus de mogelijkheid hebben om deze analyse te doen.
Onderzoek naar CO2-opslag
Ook zijn Delftse onderzoekers nauw betrokken bij diverse onderzoeksprojecten binnen het door de overheid opgerichte kennisconsortium CATO (CO2, Afvang, Transport en Opslag). Hier onderzoeken ze de mogelijkheid om door CO2-injectie aardgas uit kolenlagen te halen. Kooldioxide neemt daarbij de plaats in van het aardgas, zodat het laatste kan worden gebruikt. Ook bekijken ze hoe CO2 zich na opslag in de ondergrond gedraagt.
Volgens docent Petrofysica dr. Karl-Heinz Wolf kan de afdeling Geotechnologie van de TU Delft veel betekenen bij dit onderzoek: ‘Wij zijn als een van de eersten met laboratoriumonderzoek naar CO2-opslag in de ondergrond begonnen, waardoor we met onze infrastructuur een grote voorsprong hebben op instituten elders in de wereld. Zo hebben wij als enige in Europa hogedruk-apparatuur om grote steenkoolmonsters op laboratoriumschaal te testen. Daarmee kunnen we nabootsen wat er ondergronds gebeurt tot een diepte van twee kilometer.’
PROJECTINFORMATIE
Opdrachtgever:
TU Delft, Faciltair Management & Vastgoed
Gebruiker:
TU Delft, Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, afdeling Geotechnologie
Projectmanagement:
Royal Haskoning
Architect:
Jeanne Dekkers Architectuur
Adviseur Constructies:
Aronsohn Constructies Raadgevende Ingenieurs bv
Adviseur Installaties:
Raadgevend Technies Buro Van Heugten bv
Hoofdaannemers:
Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning
Breijer Aannemingsmaatschappij bv ( laagbouw achterzijde en kelder)
Elektra- en data installaties:
GTI Utiliteit West
Werktuigbouwkundige installaties:
Klimaatservice Holland bv
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.