Besparen op elektriciteit

Producten

Besparen op elektriciteit

Door: Marketing | 21-09-2020

De afgelopen jaren zijn we milieubewuster gaan leven, zijn huishoudelijke apparaten zuiniger  geworden en wordt energiebesparing aangemoedigd door de overheid met subsidies en kortingen. Om je een beeld te geven van het effect ervan: het elektriciteitsverbruik tussen 2012 en 2016 daalde met 0,8% per jaar. Dat lijkt niet heel veel, maar bedenk ook dat er meer woningen en mensen bij zijn gekomen in die jaren. De grootste besparing zit in het gebruik van energiezuinigere apparaten en verlichting: deze zorgde voor een besparing in elektriciteitsverbruik van 1,2% tussen 2012 en 2016. (CBS, 2018).

Tips om elektriciteit te besparen

Besparing op elektriciteit binnen je eigen huishouden draagt natuurlijk bij aan een betere wereld, maar je merkt het zelf ook: in je portemonnee! Met deze tips kun jij jaarlijks elektriciteit besparen!

1. Slimme stekkers

Apparaten in de stand-by modus verbruiken aardig wat energie, terwijl ze niet eens worden gebruikt. Dit wordt ‘sluimerverbruik’ genoemd. Om dit te voorkomen en de kosten ervan terug te dringen, kun je slimme stekkers gebruiken.

Dit zijn stekkers die je tussen je apparaat en je stopcontact plaatst. Via een app kun je instellen wanneer het apparaat aan gaat en wanneer deze volledig uitgezet moet worden. Dit kan handmatig of volgens een vast ritme. Zo kun je een schemerlamp bijvoorbeeld elke dag om 19.00u aan laten gaan en om 23.00u uit. Ook als je niet thuis bent.

Sluimerverbruik van bijvoorbeeld de tv kun je hier ook mee verminderen. Als je regelmatig werkt kun je de stekker om 18.00u activeren en na 1.00u weer deactiveren. Zo verbruikt je tv buiten die tijden geen stroom. Wil je toch buiten die gezette tijden tv kijken? Dan zet je de slimme stekker handmatig aan via de app. Sommige slimme stekkers monitoren zelfs het energieverbruik van een apparaat. Zo zie je direct welke apparaten in huis de meeste stroom verbruiken en ga je daar bewuster mee om.

2. Vervang oude huishoudelijke apparaten

Wasmachines, koelkasten, drogers: van oudsher zijn dit grote stroomverbruikers in een huishouden. Met de nieuwe generatie witgoed is dit echter niet meer het geval. De tip is: vervang je oude witgoed voor energiezuinige modellen! En als je dan toch bezig bent, koop dan een slimme wasmachine, droger, koelkast of vaatwasser. Deze kun je bedienen met een app, zodat je precies kan timen wanneer het programma klaar is. En ben je boodschappen aan het doen? Dan kun je tussendoor kijken wat je nog in de koelkast hebt liggen via ingebouwde IP-camera’s.

3. Slimme verlichting

Eén van de grootste energieverbruikers in huis is de verlichting. Ook daar kun je veel op besparen als je nog oude gloeilampen gebruikt. Vervang deze gemakkelijk voor energiezuinige ledverlichting. Als je dat ook nog eens doet met slimme ledverlichting, dan creëer je ook nog eens de mogelijkheid om je verlichting te programmeren. Zo verbruik je nooit onnodig stroom. Je kunt slimme lampen ook gemakkelijk via de app bedienen, schema’s instellen of door een bewegingssensor laten activeren. Eén van de bekendste merken is Philips Hue, maar denk ook eens aan Innr, myStrom of de draadloze lampen met bewegingssensor van mr. Beams.

Energie vergelijken

Wist je dat je veel bespaart met ieder jaar energie vergelijken en overstappen op een ander energiecontract? Bijna alle energieleveranciers geven hoge kortingen, cashback of bijvoorbeeld een tablet cadeau wanneer je overstapt en minimaal een jaarcontract afsluit. Je profiteert hierdoor al snel van een voordeel van honderden euro’s per jaar.

5. Plaats zonnepanelen

De beste manier om veel op je elektriciteitskosten te besparen is het zelf opwekken! De installatie van zonnepanelen op woonhuizen is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op, die je vervolgens zelf kan gebruiken en zelfs kan opslaan. Je kunt zelfs slimme wasmachines alleen laten draaien als de zon volop schijnt! Zo kost het draaien van de was je eigenlijk niks. Het plaatsen ervan is een investering, maar die heb je in een aantal jaren terugverdiend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.