De bouw van de aardbevingsbestendige en duurzame onderwijscampus Eemsdelta in Appingedam gaat van start. Het ontwerp is een samenwerking tussen Stichting VO Eemsdelta, De Unie Architecten en gemeenten Delfzijl en Appingedam. Met een budget van €35.500.000 wordt de campus door BAM Bouw en Techniek gebouwd. Naar verwachting wordt de campus in het schooljaar van 2022/2023 geopend.
Educatief landschap
Vier scholen zullen zich op de campus vestigen: de George Martens School, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, het Theda Mansholt College en het Noorderpoort. In totaal zo’n 1700 leerlingen. Daarnaast wordt het gebied rondom de onderwijscampus ontwikkeld tot een educatief landschap: een ruimte voor onderwijs, recreatie, sport en samenwerkingsvormen tussen de scholen, verenigingen en bedrijven uit de regio.
Samenwerking partijen
De succesvol verlopen aanbesteding is volgens Klaas Reinders, directeur van het Projectbureau nieuwbouw Onderwijscampus, het resultaat van hechte samenwerking tussen de opdrachtgever Stichting VO Eemsdelta en het ontwerpteam onder directie van De Unie Architecten, met positieve betrokkenheid van de gemeentes Delfzijl en Appingedam. “We hebben met zijn allen hard gewerkt aan het haalbaar maken van de ambities”, vertelt Reinders, “Dat heeft een gedetailleerd ontwerp opgeleverd dat echt van alle partijen samen is. Daarmee is voor BAM Bouw en Techniek ook helder wat er verwacht wordt tijdens de bouw en hebben ze een goed aanbod kunnen doen.”
De campus ligt op koers om haar visie te verwezenlijken: een campus waarbinnen elke onderwijsvorm ruimte heeft voor de eigen identiteit en behoeftes én toegang heeft tot een uitzonderlijk rijk aanbod aan faciliteiten. Bijvoorbeeld studio’s voor film, muziek en grafische technieken, een sciencevleugel met labs, theater, indoor sportzalen, techniekwerkplaatsen, moestuinen, een tiny forest en nog veel meer. De grote hoeveelheid faciliteiten is mogelijk door de slimme gebouwopzet, de samenwerking tussen de scholen en door de combinatie met maatschappelijke sport- en cultuurfuncties.
Gebruikers betrokken bij ontwerpproces
De gezamenlijke visie van Eemsdelta Campus is ook in gezamenlijkheid tot stand gekomen. Tijdens het ontwerpen van de gebouwen en het terrein is steeds nagedacht over onderwijs, duurzaamheid, natuurinclusiviteit en integratie met de maatschappelijke behoeftes en functies. Daarbij zijn de
toekomstige gebruikers intensief betrokken: er zijn door De Unie Architecten meer dan 40 workshops gehouden, waarvan de uitkomsten zijn verwerkt in het ontwerp.
De ontwikkelingen van dit project zijn hier te volgen.
Fotografie: De Unie Architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.