Of je nu fijne buren hebt, blij bent met je woning of dol bent op je buurt: als je huis als een thuis voelt, wil je er het liefst zo lang mogelijk blijven wonen. Het is een mooie gedachte om lang op eenzelfde plek te kunnen vertoeven. Gelukkig kan dat! Met levensloopbestendig bouwen blijft een woning onder verschillende levensfases bewoonbaar, op een veilige en prettige manier. Hoe dat precies werkt? Lees gauw verder: we vertellen er meer over.
Wat is een levensloopbestendige woning?
De naam zegt het al: in een levensloopbestendige woning kan gedurende verschillende levensfases worden gewoond. Ook als er zorg nodig is of als een bewoner slecht ter been is: hier wordt de woning op ingericht. Dit kan zowel bij bestaande woningen als bij nieuwe woningen worden toegepast! Er zijn verschillende aandachtspunten waar een levensloopbestendige woning aan zou moeten voldoen: we zetten de belangrijkste punten hieronder op een rijtje.
Aanpassingen in de badkamer
In de badkamer zijn aanpassingen vaak erg belangrijk: dit is de ruimte in huis waar ongelukken al gauw kunnen gebeuren. Zo is het een verstandig idee om een bad te vervangen voor een inloopdouche: hier hoeft er niet meer over een hoge rand te worden gestapt. Andere aanpassingen in de badkamer? Met een douchestoel wordt zittend douchen mogelijk. Denk ook aan beugels bij het toilet en antislipmatten op de vloer: zorg bij langer thuis wonen voor meer veiligheid in huis.
Veiligheid in de keuken
Ook de juiste inrichting van de keuken is relevant. Zo kan de keuken een onveilige plek zijn voor ouderen én voor kleine kinderen – in een levensloopbestendige woning wordt met alles rekening gehouden. Het is raadzaam om een gasfornuis te vervangen voor een veiligere inductiekookplaat. Installeer een brandalarm. Ga voor lage en ondiepe keukenkasten, het liefst met slimme lades om overal goed bij te komen. Met heldere verlichting in de keuken, ook in de keukenkastjes, is alles goed zichtbaar.
Het gebruik van de tuin
In de tuin zit een ongeluk in een klein hoekje. Met het juiste tuinontwerp is het er veiliger. Stippel een duidelijke route door de tuin uit, en plaats hier bestrating die niet glad wordt met goede verlichting. Laat drempels en opstapjes achterwege. Vaste planten vragen om minder onderhoud. Er is nog een relevante invulling van de tuin om aan te denken, als er mantelzorg nodig is of er geen aanpassingen in de woning kunnen worden gedaan. Plaats een complete zorgwoning in de tuin, die aan alle eisen voor veilig wonen voldoet. Woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken: alles is aanwezig in een comfortabele zorgwoning.
De looproutes in huis
Ten slotte is het verstandig om de looproutes in huis aan te passen. Stippel uit waar het vaakst wordt gelopen en zorg hier voor ruime en overzichtelijke routes. Haal obstakels weg – van decoratie tot vloerkleden. Zo wordt de kans op vallen verkleind. Als er slechte zichtbaarheid is, kan extra verlichting bij de looproutes uitkomst bieden. Vergeet hierbij ook de trap niet! Verlichting en een stevige trapleuning zorgen voor meer veiligheid. Ook een traplift is een optie. Zo voldoet een levensloopbestendige woning aan uiteenlopende woonwensen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.