Kunstenaar Florentijn Hofman, bekend van onder meer het Feestaardvarken in Arnhem en de grote reuzebadeend Rubber Duck, die op verschillende plekken in de wereld ronddobberde, maakt voor het het eerst een groot opblaasbaar kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam installeert hij de Stadscocon, waar je als bezoeker in mag. De installatie staat van 1 mei tot en met 12 september bij de kerk en is 26 meter lang en 9,5 meter hoog en breed.
Kunstenaar Florentijn Hofman
Floretijn Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem. Op verzoek van Anne de Haij, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, werd de kunstenaar uitgenodigd. Zij zegt: ‘Na een lange lockdown heeft iedereen behoefte aan iets moois, een bijzondere ervaring buiten de bubbel van de eigen woonkamer. Deze groene oase kun je gratis bezoeken en is ons cadeautje aan Schiedammers en iedereen buiten de stad.’
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2021/02/Impressie-Stadscocon-Studio-Florentijn-Hofman-1024x582.jpg)
Groene oase
Eenmaal in de ruimte kun je tot jezelf komen, vertelt Hofman. ‘Je ervaart de kerk zoals je ‘m nooit zal ervaren.’ De installatie is een samenwerking met de Stichting Sint Janskerk. Wegdromen in de cocon gaat in stilte maar af en toe klinkt op de orgel een muziekstuk dat Hofman speciaal voor de installatie liet schrijven.
Inspiratie
Inspiratie haalde Hofman uit zijn bezoek naar Japan waar hij met zijn gezin een boeddhistische tempel bezocht. Op verzoek van een monnik legden ze ondergronds – in het pikkedonker – een parcours af. ‘Je bent dan echt de controle kwijt, alles gaat op de tast en vertrouwen’, herinnert Hofman zich. Terug in het licht voelde hij zich herboren. Inspiratie voor de groene installatie haalde hij ook uit de gotische architectuur van het kerkgebouw.
Cocoonen
De titel van het kunstwerk knipoogt naar het werk waar Hofman bekend mee is: opgeblazen dieren. De vorm in Schiedam doet niet alleen denken aan een cocon maar wordt ook een plek om te cocoonen, je binnenshuis ontspannen. In de natuur is de cocon een wonderlijk spinsel, een omhulsel waar een rups in een vlinder transformeert.
Bezoek stadscocon
De kerk is van 1 mei t/m 12 september 2021 open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur, maandag gesloten. Voor het bezoek reserveer je een gratis kaartje voor een tijdslot, dit kan binnenkort via de website van het museum.
Impressie Stadscocon, Studio Florentijn Hofman
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.