Prijsvraag verduurzaming iconische kerken

Prijsvragen

Prijsvraag verduurzaming iconische kerken

Door: Petra Starink | 16-03-2021

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Rijksbouwmeester hebben een openbare prijsvraag uitgeschreven om innovatieve oplossingen voor de verduurzaming van monumentale kerken te ontwerpen. Met de prijsvraag ‘Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid. Oproep voor het verduurzamen van iconische stadskerken’, staan negen stadskerken model voor de ontwerpvoorstellen. De prijsvraag wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal. De aanmeldingstermijn sluit op dinsdag 13 april.

Inspirerende en innovatieve ontwerpvoorstellen

Teams van professionals uit de ontwerpdiscipline, de duurzaamheid- en de erfgoedexpertise kunnen aan de prijsvraag deelnemen. De vraag aan de teams is om met inspirerende, innovatieve en nog niet bestaande ontwerpvoorstellen te komen: oplossingen die bijdragen aan de substantiële verduurzaming van iconische stadskerken.

Prijsvraag verduurzaming iconische stadskerken

Verduurzaming kerken

Grote stadskerken staan voor dezelfde opdracht als de hele maatschappij: verduurzaming. Dit biedt de kerken niet alleen meer comfort en grotere exploitatiemogelijkheden, maar bespaart ook geld op de energierekening waardoor de instandhouding van het gebouw beter verzekerd is. Daarnaast draagt verduurzaming bij aan de maatschappelijke doelstelling om zuiniger om te gaan met energie. De meeste van de negen opvallende, gezichtsbepalende en monumentale kerken zijn dan ook al actief met allerlei duurzaamheidsmaatregelen, maar het bijzondere karakter van deze monumenten maakt dat ze voor een deel niet uit de voeten kunnen met reguliere duurzaamheidstoepassingen. De bijzondere kerkgebouwen vragen om innovatieve energieoplossingen mét ontwerpkwaliteit. Om een vernieuwende combinatie van poëzie, techniek en schoonheid.

Negen iconische kerken staan model

Negen iconische stadskerken staan model voor de ontwerpopgave en werken mee aan de prijsvraag: de Oude Kerk in Amsterdam, de Der Aa-kerk in Groningen, de Pieterskerk in Leiden, de Stevenskerk in Nijmegen, de Grote Kerk in Naarden, de Grote Kerk in Zwolle, de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem, de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en de Domkerk in Utrecht. De kerken in Haarlem, Den Bosch en Utrecht zijn hoofdzakelijk in religieus gebruik, terwijl de andere zes kerken grotendeels in zakelijk gebruik zijn.

Drie thema’s

Na twee selectierondes door een jury gaan in totaal drie teams aan de slag met elk één thema en drie daarbij behorende kerken. De thema’s zijn ‘binnenruimte: gebruik en comfort’, ‘energiekoppelingen: opvang, opwekking en uitwisseling met de omgeving’ en ‘verbinding met de omgeving: het vergroten van de toegankelijkheid en inbedding van de kerk in zijn omgeving’.

Jury

De aanmeldingen en inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit: Susan Lammers (cultureel erfgoed), Floris Alkemade (ontwerp), Laetitia Ouilet (duurzaamheid), Christien Meindertsma (design), Willem Jan de Hek (theoloog en architect) en Patty Wageman (religieus erfgoed). Aanmelden voor de prijsvraag kan op de site van Architectuur Lokaal. De aanmeldingstermijn sluit op 13 april 2021 om 12.00 uur.

Foto: Kathedrale basiliek St. Bavo Haarlem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.