Ecologisch dijkhuis met dampopen gevels

Ecologisch dijkhuis met dampopen gevels

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2006

Projectgegevens

ArchitectAlexandra Dietzsch Architectuur, Vianen
OpdrachtgeversD. Leijten en A. Dietzsch, Spijk
HoofdaannemerAannemersbedrijf S. Versluis, IJsselstein
Adviseur ConstructiesAdvies- en Ingenieursbureau Klefkens en de Jong, Hardinxveld-Giessendam
OpleveringJuli 2003
Bruto inhoud550 m³, excl. kelder en bijgebouw
Woonoppervlak185 m²
Leverancier HoutskeletL CODE="C02">Holzbau Hamacher, Overath, Duitsland
Leverancier Mos-sedum dakEkogras Dakbegroeiing, Zaltbommel
Leverancier WarmtepompinstallatieA.P. van den Berg Duurzame Energie, Heerenveen
TekstEgbert Koster
Foto'sGer van der Vlugt

Het moderne dijkhuis aan de Linge heeft een traditionele vorm en gevelbekleding van zwarte gepotdekselde planken. Deze zijn geïnspireerd op de sobere, zwart geteerde houten boerenschuren in het rivierengebied. De begane grond en de kelderverdieping zijn in split-level uitgevoerd.
Twee zware gelamineerde houten spanten vormen de hoofddraagconstructie van de verdiepingsvloer en de kap. De dragende gevels, binnenwanden en de verdiepingsvloer zijn uitgevoerd in houtskeletbouw. Het hele interieur is afgewerkt met leemstuc waarin vloer-, wand- en plafondverwarming is opgenomen.

Dietzsch hecht veel waarde aan een aangenaam, zo natuurlijk mogelijk binnenklimaat. Toepassing van dampremmende folie in de buitengevels vindt zij in tegenspraak met de vochtregulerende en ademende capaciteiten van leem. Dit vereist wel dat in de opbouw van de gevel uitsluitend damp-open materialen worden toegepast (van binnen naar buiten toe materialen met een steeds lagere dampdiffusieweerstand). De geprefabriceerde houtconstructie van de woning is daarom in zijn geheel uit Duitsland aangevoerd. Zonder enige dampremmende voorziening, afgezien van de onderzijde van het dampdichte sedumdak.
Voor de verwarming van de woning en het tapwater wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp die warmte onttrekt aan het grondwater. ’s Zomers kan ondergronds gekoeld water door de leidingen van de vloer-, wand- en plafondverwarming worden gepompt. Om de hoeveelheid elektromagnetische straling in het interieur tot een minimum te beperken is van de gevels en het dak een kooi van Faraday gemaakt door in de leemstuc kippengaas te verwerken.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.