Op Heijplaat in Rotterdam is gestart met de bouw van een energie opwekkende gymzaal, een sportzaal met een biobased en demontabele constructie. De gymzaal, ontworpen door LIAG architecten en bouwadviseurs maakt onderdeel uit van de nieuwe, groene woonwijk ‘Het Verborgen Geheim’, gelegen tussen de Heysehaven en de Eemhavenweg. Het tuindorp Heijplaat, een rijksbeschermd stadsgezicht, is in de jaren ’10 van de vorige eeuw ontwikkeld door de directeur van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM)
Herkenningspunt binnen de wijk
Heijplaat bevindt zich in een transitiefase. Na sluiting van de werf is vanaf 2004 ingezet op revitalisering van het gebied. Doel is het creëren van een aantrekkelijk multifunctioneel wijkcluster waar nieuwe inzichten op het gebied van duurzame energie en klimaatbestendigheid worden toegepast. De nieuwe gymzaal sluit daar op aan. Het is een nieuw herkenningspunt binnen de wijk dat een maatschappelijke rol zal gaan vervullen. Door het vergrote entreegebied kan deze als bijeenkomstruimte dienst doen voor gezamenlijke activiteiten.
Referentie naar het industriële gebied
De gymzaal is van alle kanten goed toegankelijk en zichtbaar. De uitnodigende entree is vanuit de omliggende straten duidelijk te zien en vormt bijna de letterlijke ‘hoeksteen’ van de nieuwe wijk. De basisingrepen in het volume en de schuine daken maken een krachtige referentie naar het industriële gebied en de RDM loodsen. De hoogte van het metselwerk past zich aan zijn directe omgeving aan. Aan de Eemhavenweg heeft het de hoogte van de woningbouw. Aan de entreezijde past het bij de menselijke maat.
Duurzaam
Het gebouw is zo compact mogelijk gehouden voor een optimale footprint. En om materiaalgebruik te reduceren. Zo is er meer ruimte voor extra groen wat een positieve bijdrage levert aan de klimaatadaptatie. De gymzaal wordt een gezonde sportomgeving. Een plek met goed daglicht, prettige akoestiek en natuurlijke materialen. De GPR-score zal boven de 9,0 uitkomen. De keuze voor een duurzame, demontabele houten constructie komt voort uit meerdere aspecten. Natuurlijke materialen dragen bij aan een gezonde sportomgeving en verkleinen de milieu-impact. Én de zichtbaarheid zorgt voor bewustwording bij de gebruikers. Een fysiek voorbeeld van duurzame bouwmethoden. Daarmee sluit het gebouw goed aan bij het duurzame karakter van de hele wijk.
Samenwerking
Het Design & Build team bestaat uit LIAG architecten en bouwadviseurs, bouw- en aannemingsbedrijf Meerbouw Rotterdam, Bouwadviesbureau van der Ven, Martinu elektrotechniek en Van Dorp voor de werktuigbouwkundige installaties. Dit team heeft zich al eerder bewezen in een succesvolle samenwerking. Zo werkten zij samen voor de uitbreiding van het Excelsior stadion en de uitbreiding en renovatie van IKC De Leister Igge in Opeinde. Het eerste gasloze en energieneutrale kindcentrum van Nederland in een bestaand gebouw.
De oplevering staat gepland voor november. In 2022 zal de gymzaal in gebruik worden genomen.
Beeld: LIAG architecten en bouwadviseurs
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.