Het energielabel van je woning verlagen doe je zo

Producten

Het energielabel van je woning verlagen doe je zo

Door: Marketing | 12-06-2021

Wanneer je overweegt om je woning te verkopen, is het tegenwoordig verplicht om een energielabel aan te vragen. Zo’n energielabel zegt iets over het energieverbruik in de woning. Je vraagt het aan bij een energieadviseur van het Centraal Register Techniek en het blijft tien jaar geldig. Als de woning al wat ouder is en niet goed geïsoleerd, verdient het aanbeveling om eerst isolerende maatregelen te nemen. Doe je dat niet, dan zul je een hoger energielabel krijgen en hoe lager het label is, hoe zuiniger de woning is en hoe geliefder deze zal zijn bij potentiële kopers.
 

Vloerisolatie

Je huis staat rechtstreeks op de grond en die kan in de wintermaanden behoorlijk koud aanvoelen. Als je de vloer niet goed isoleert, trekt die kou de woning in. Met vloerisolatie valt veel winst te behalen. Een beproefde methode om dat te doen is het aanbrengen van EPS-platen onder de vloer. Veel mensen kennen het materiaal beter onder de naam piepschuim, de formele naam is geëxpandeerd polystyreen. Omdat het voor maar liefst 98 procent uit lucht bestaat, heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Het leent zich overigens ook heel goed voor het isoleren van de kruipruimte onder de woning. Daarvoor geldt namelijk hetzelfde als voor de vloer, er kan heel wat warmte door verloren gaan en dat is natuurlijk zonde van het stoken.
 

Dakisolatie

Ook het isoleren van het dak is een belangrijke stap in het verbeteren van het energielabel van de woning. Ga maar na: warme lucht stijgt en dus zal de warmte zich naar het dak van de woning begeven. Als het dak die warmte vervolgens gemakkelijk laat ontsnappen, doordat er niet of nauwelijks sprake is van isolatie, kun je blijven stoken. Met glaswol als tussenlaag kun je veel warmtelekkage voorkomen. Dit product wordt vervaardigd uit gerecyclede glasscherven, die aangevuld worden met zuiver zand. Hiervan wordt een product gemaakt met een zachte en flexibele structuur, ideaal om als isolatiemateriaal te gebruiken. Er bestaan verschillende diktes glaswol en uiteraard geldt hierbij dat de dikkere varianten een hoger isolerend vermogen hebben.
 

Spouwmuur

Ongeveer een vijfde van alle warmte in huis verdwijnt door de muren naar buiten. Het verdient daarom aanbeveling om ook de spouwmuren te isoleren. Dat is geen gemakkelijke klus, maar scheelt dus wel aanzienlijk in de stookkosten en levert aldus een lager energielabel op, maar vaak ook minder geluidsoverlast van buiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.