In samenwerking met de gemeente Amsterdam en naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architects, heeft Ballast Nedam Development het woongebouw Horizons ontwikkeld dat aan de oostrand van de Amsterdamse Sluisbuurt komt te staan. Horizons krijgt een positieve invloed op de aarde, mens en dier. Het woongebouw wordt circulair opgebouwd.
Met het plan Horizons is Ballast Nedam Development als beste naar voren gekomen voor de ontwikkeling van de locatie met 126 woningen, waaronder middeldure huur en koop, en bedrijvigheid. Circulariteit en energieverbruik vormden de hoofdaccenten van de aanbesteding.
Circulair opgebouwd
Horizons wordt circulair opgebouwd. Het bestaat voor 96 procent uit herbruikbaar materiaal en voor 43 procent uit secundair (hergebruikt) materiaal. Onder meer wordt de demontabele gevel gemaakt van hout. Verder wekt het gebouw meer energie op dan het nodig heeft om het gebouw te ventileren, verwarmen en te voorzien warm water. Het werkt als een spons voor energie en water: het gebouw slaat overtollige energie op in batterijen en houdt overtollig regenwater vast en geeft deze weer terug als er behoefte is aan water en energie.
Waterberging op dak
Meer dan 75 procent van het dak is groen. Op het dak komt een waterberging van 65 mm en een circulair watersysteem voor de groenvoorzieningen in het gebouw. Het gebouw zuivert de lucht door planten, een bomenhofje in de binnentuin en door technische installaties. Het afvalwater wordt gezuiverd door middel van de nieuwste technieken met een biologische waterzuiveringsinstallatie.
De binnentuin zorgt voor een klimaatadaptieve ontwikkeling. Met de beplanting tegen de gevels en verschillende groene daken worden er meer dan 30 insectvriendelijke plantensoorten toegevoegd. De daktuinen zijn voor alle bewoners te gebruiken of zelfs enkel voor de biodiversiteit bedoeld.
Gezamenlijke woonkamer
Horizons krijgt voor een groot deel middeldure huurwoningen, waarvan er veel groter dan 70 vierkante meter zullen zijn. Het hart van het gebouw, met botanische tuin en gezamenlijke woonkamer, moet het gebouw een warm en gastvrij karakter geven. De gezamenlijke woonkamer is voor iedereen te gebruiken zodat het gebouw verbondenheid en samenleven faciliteert.
De toegang tot de woningen is via een centraal groen atrium voor daglicht en lucht. De houten kolomstructuur zorgt voor een vrije indeling van het gebouw. Er komen gedeelde voorzieningen zoals wasmachines en auto’s.
Team
Naast Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architects bestaat het team van Ballast Nedam Development uit Alba Concepts, Buro Loo, Pieters Bouwtechniek, WAX, CConcept Design, OneGo, Vogelbescherming Nederland, JOGG, Ursem en Heddes.
Sluisbuurt
De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland tegenover de Oranjesluizen aan het IJ. Het wordt een duurzame, autoluwe wijk met bebouwing in een combinatie van hoog- en laagbouw met ruim 5500 woningen en voorzieningen. De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang, met deze tender start ook de realisatiefase van de wijk. De volledige ontwikkeling van het gebied gaat 10 tot 15 jaar duren.
Beeld: Ballast Nedam Development
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.