Overtreders W ontwerpen Floriadepaviljoen Almere en Amsterdam

Nieuws

Overtreders W ontwerpen Floriadepaviljoen Almere en Amsterdam

Door: Petra Starink | 06-09-2021

Ontwerpbureau Overtreders W heeft de prijsvraag ‘The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade Expo 2022’ gewonnen. Zij zijn de ontwerpers voor de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor de Floriade Expo van 2022. Het paviljoen, tuin en tentoonstelling zijn ontworpen als één geïntegreerde ruimtelijke en gelaagde vertelling uitgewerkt in samenwerking met Kossmanndejong, de Onkruidenier en tuinontwerper Joost Emmerik. Amsterdam en Almere willen met hun inzending laten zien hoe zij, samen met hun inwoners, bouwen aan een groene stad.

Geïntegreerd ontwerp

Uitgangspunt voor deze Floriade inzending is een geïntegreerd ontwerp waarbij alle onderdelen – paviljoen, tuin en tentoonstelling – onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en met elkaar samensmelten tot één ruimtelijke gelaagde vertelling die kan worden ervaren met zoveel mogelijk zintuigen. Op inspirerende wijze wordt getoond hoe de twee steden zijn verbonden met en omgeven door de natuur en dat deze omgeving een logische en onlosmakelijke bondgenoot en partner is bij de stedelijke inrichting en bebouwing. Dat de stad kan worden gezien als natuurgebied en samenhangend eco-systeem voor alle bewoners. 

Structuur waar bezoekers doorheen dwalen

Het team heeft ervoor gekozen om niet een los paviljoen met een bijbehorende tuin te ontwerpen maar de gehele oppervlakte met een ruimtelijke structuur inclusief tuin en tentoonstelling te bespelen. Een structuur waar de bezoekers doorheen kunnen dwalen en vele meerstemmige en inspirerende ontmoetingen kunnen hebben.

Gebouwd van biobased bouwmaterialen

Het paviljoen wordt gebouwd van 100% biobased bouwmaterialen. De grondstoffen ervoor winnen we zoveel mogelijk in de regio: de wanden worden gemaakt van hennepkalk en lisdoddekalk van Almeerse vezelhennep, Amsterdamse lisdodde en kalk gebrand uit Zeeuwse oesterschelpen en Amsterdams leidingwaterkalk. De roze kleur van de wanden wordt gewonnen uit meekrap. De houtstructuur bestaat uit Nederlands hout van bomen die vrijkomen bij het onderhoud van natuurgebieden, en verduurzaamd met een coating op basis van lijnolie en schimmels. Ook voor alle tentoonstellingselementen worden zoveel mogelijk biobased en circulaire grondstoffen gebruikt. . 

Paviljoen herplaatst en hergebruikt

Het paviljoen wordt na afloop van de Expo deels in Almere en deels in Amsterdam herplaatst en hergebruikt gedurende een periode van tenminste vijftien jaar. Aan het eind van de levensduur van de modulaire bouwelementen zijn alle onderdelen van het paviljoen biologisch afbreekbaar.

Beeld: Overtreders W

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.