Levensloopbestendige woningen, het is een populaire term, maar wat is dat nu precies? Als we het hebben over levensloopbestendig wonen, dan hebben we het over woonoplossingen waar we ook op onze oude dag veilig en comfortabel kunnen wonen. Er zijn twee soorten levensloopbestendige woningen. Bestaande huizen die door middel van huisaanpassingen levensloopbestendig worden gemaakt. Én huizen waarbij al op de tekentafel rekening wordt gehouden met de oude dag.
Bij nieuwe levensloopbestendige woningen worden de gangen bijvoorbeeld extra breed gemaakt en hebben deurposten geen drempels zodat een rolstoel of rollator er moeiteloos doorheen kan. Verder zijn levensloopbestendige woningen gelijkvloers, dat neemt het obstakel van de trap weg. Het voordeel van levensloopbestendig bouwen is dat je de aanpassingen onzichtbaar in het huis verwerkt kunnen worden. Het nadeel kan zijn dat mensen vanuit hun eigen vertrouwde omgeving moeten verhuizen naar een levensloopbestendige woning die soms ver weg is van familie.
Levensloopbestendige aanpassingen
Het levensloopbestendig maken van de eigen woning is ook een mogelijkheid. Met kleine of grote aanpassingen wordt een huis toegankelijker, comfortabeler en veiliger voor mensen met een verminderde mobiliteit. Drempels verwijderen, het bad of de douchebak vervangen door een inloopdouche, antislipmateriaal op de trap, het zijn slechts voorbeelden van dergelijke aanpassingen.
Het voordeel van het aanpassen van de eigen woning is dat iemand in zijn of haar bekende omgeving kan blijven wonen. Zo weten ouderen hier de weg naar de supermarkt, de huisarts en de kapper makkelijk te vinden. De buren zijn bekend en helpen soms een handje mee en vrienden en kinderen wonen in de buurt. Daarbij zijn de meeste aanpassingen goedkoper dan verhuizen naar een nieuwe woning.
De trap aanpassen
Het nadeel van het aanpassen van de woning is dat de meeste eengezinswoningen een trap hebben. In tegenstelling tot de drempels, kun je die niet zomaar verwijderen. Toch is het goed om ook de trap aan te passen bij een mindere mobiliteit. In eerst instantie kan dat met kleine aanpassingen zoals antislipstrippen op de treden, een tweede trapleuning en goede verlichting. Dat zorgt voor meer grip en een beter zicht wat de kans op misstappen verkleint.
Maar in sommige gevallen zijn die aanpassingen niet genoeg. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet genoeg energie (meer) heeft om de trap zelf op te lopen. Om de trap ook voor hen veilig te maken, is een traplift kopen de beste oplossing. Een traplift kan voor elk type trap op maat worden gemaakt zodat vrijwel elke trap van een traplift kan worden voorzien.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.