Woonwerkgebouw Pontkade

Actualiteiten, Nieuws

Woonwerkgebouw Pontkade

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-01-2022

Voor het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam-Noord ontwierp Architekten Cie ‘Pontkade’ als een ensemble van vijf autonome volumes. Het doel: bruggen slaan tussen een industrieel verleden van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij en een bruisend nieuw woongebied. Het laatste wordt een mix van wonen, werken en recreatie tegen een decor van water, havens, werven en kades.

Aan de oostzijde van het plangebied zet de Architekten Cie. in op behoud van de oude scheepswerf, ruimte voor evenementen, kunst en cultuur. In het westelijke deel ligt het accent op woningbouw in hoge dichtheden en plekken voor werken, cultuur en vrije tijd. In totaal gaat het om vijf autonome volumes rond een getrapt groen binnenhof.

Architect Jan-Willem Baijense maakte deel uit van het ontwerpteam van Pontkade. “Pontkade is het eerste gebouw dat wij voor dit gebied ontwierpen. Het is een nieuw stuk stad, gemengd en sterk verdicht – en met een rauw en stoer karakter dat past bij de NDSM-sfeer en de architectuur van de oude werfgebouwen. Het herbergt 700 m² kantoren, 2800 m² commerciële ruimte en 252 appartementen (huur en koop). De meeste van die appartementen bevinden zich in de twee woontorens van Pontkade.

Eigen gevelmateriaal

Pontkade is een blok waarbij elk onderdeel zijn eigen architectuur en gevelmateriaal heeft. Het rauwe en stoere karakter van de scheepswerf en de functionele architectuur is de gemeenschappelijke factor. Nauwkeurig gevelontwerp en tegelijkertijd het evenwicht bewaren tussen alle onderdelen was het resultaat van teamwork.

Aan de gevels zijn baksteensorteringen van drie verschillende leveranciers gebruikt. Met een mix van Belgische handgemaakte baksteen, Belgische strengperssteen en twee Hagemeistersorteringen is de vorm en textuur van de individuele volumes goed onderstreept.

Die twee Hagemeistersorteringen zijn toegepast aan de hoogste toren. Daarbij is gekozen voor een mix van de sorteringen Weimar HS SF en Dallas FS ModF. In de toren is de Weimarsortering beeldbepalend en bezorgt de hoogbouw zijn witte voorkomen. De Weimar HS is een genuanceerde wit-lichtbeige gekleurde handstrichsortering van Hagemeister, voorzien van markante kolenbrandaccenten.

De Dallas FS is aan de gevels ingezet voor grijs-antracietkleurige accenten in de muurdammen en in een brede metselwerkband halverwege de toren. Dit materiaal heeft een fijn geribbelde oppervlaktestructuur en een kleurenspectrum van grijs tot antraciet met een decente zilveren glans. Baijense: “De gevel van deze toren is identiek aan die van de tweede toren in Pontkade, uitgevoerd met een rode gevelsteen. Maar de verschijningsvorm is volledig anders. Van afstand denken veel mensen dat de ‘Hagemeistertoren’ uit beton is, om van dichtbij te zien dat het om levendige baksteengevels gaat.”

Afbeeldingen: Ernst van Raaphorst

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.