NEXT architects ontwikkelde voor het monumentale landgoed Windesheim een achttal nieuwe bruggen. De bruggen maken onderdeel uit van het masterplan voor de vernieuwing van het landgoed en maken het park zowel aantrekkelijker als toegankelijker. Zij vormen gezamenlijk een serie van herkenbare verbindingspunten en zitplekken op de looproute door het park.
Windesheim is een landgoed van ongeveer 660 hectare gelegen dat dateert uit de veertiende eeuw. Het bijbehorende park werd in 1789 ontworpen door de Nederlandse landschapsarchitect Jacob Otten Husly. Uit een schets van zijn hand is de locatie van de oorspronkelijke bruggen bekend. Niet duidelijk is echter of de bruggen daadwerkelijk gerealiseerd zijn en of ze overeenkwamen met het ontwerp uit de schets.
Historische stijlkenmerken met moderne twist
Om deze reden is voor een nieuw ontwerp gekozen, dat aansluit bij de specifieke locatie van de verschillende bruggen uit het plan van Husly. Het ontwerp van NEXT architects is een interpretatie van de stijlkenmerken van het historisch erfgoed (geen letterlijke reconstructie). Dit met een moderne, hedendaagse twist. Daarbij hebben de bruggen elk hun eigen uniciteit terwijl ze toch een familie vormen. Zo is er een hoge en een lage variant en zijn er bruggen met één en met twee relingen ontworpen.
De acht nieuwe bruggen zijn belangrijke herkenningspunten op de wandelroute en maken onderdeel uit van het landschap. De ruïnebrug is hierop een uitzondering aangezien deze brugstructuur fungeert als uitkijkplatform boven de gracht en uitzicht biedt op de restanten van het historische landhuis. Verder zijn de bruggen, behalve de kleinste, voorzien van geïntegreerde bankjes op tactische punten.
Opbouw
Door het gebruik van Cortenstaal verdwijnen en verschijnen de bruggen in het landschap. Enerzijds gaat de bruine roestkleur van het materiaal goed op in het boslandschap, anderzijds is het vrij hard en scherp materiaal dat een contrast biedt met de omgeving. De witte leuningen versterken de tegenstelling en accentueren de bruggen en de belijning.
Het dek is voorzien van een geperforeerd patroon dat is gebaseerd op een brug opgebouwd uit houten latten. De gleuven in het dek bieden een kleine doorkijk naar het water en benadrukken de naadloze inpassing van de nieuwe verbindingen in het landgoed Windesheim.
Fotografie: Eva Bloem
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.