OPNIEUW! richt circulaire gebouw van Copijn in

Actualiteiten, Interieur, Nieuws

OPNIEUW! richt circulaire gebouw van Copijn in

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-02-2022

Landschapsarchitecten Copijn heeft begin februari haar intrek genomen in een gasloos, circulair pand. Door al bij de sloop van het oude rekening te houden met de focus op circulariteit, werd het sloopproces tevens het oogsten van grondstoffen. Interieurontwerper OPNIEUW! gebruikte deze voor het vervaardigen van de nieuwe werkplekken.

Copijn is al sinds de jaren ’70 gehuisvest in Utrecht en richt zich met haar huidige visie op het creëren van mooie én duurzame landschappen. Het nieuwe gebouw kon daarin niet achterblijven en dus vormde circulariteit het uitgangspunt van het ontwerp.

Refurbish

Door materialen tijdens de sloop van het oude gebouw veilig te stellen, kon interieurontwerper OPNIEUW! onder meer de dakspanten van het oude kantoor gebruiken voor de treden van een imposante trap. Van de 150 m2 dakbeschot maakte het bedrijf de plantenbakken voor de nieuwe werkplekken. Verder richtte zij de werkplekken in met refurbished en upcycled meubilair. Wat ooit onderdeel was van een trein, is nu een zitplek, schommel of bureaublad.

Bij binnenkomst vallen direct de metershoge groene wanden op die de lucht zuiveren en bijdragen aan een goede akoestiek. In de rest van het gebouw bestaat de groene aankleding uit zorgvuldig uitgekozen planten en moswanden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit de productiviteit verhoogt, stress verlaagt en het ziekteverzuim terugdringt.

Om een goede akoestiek bij de werkplekken te waarborgen, maakte de interieurbouwer een creatieve vloer van restpartijen tapijt. Akoestische wandpanelen van gerecycled textiel maken het geheel compleet.

Duurzame keuzes

Voor de constructie van het nieuwe kantoor koos Copijn voor staal. Tjeerd van der Schee, directeur bij Copijn legt uit: “Staal is een duurzame keuze als je het als grondstof voor de toekomst beschouwt. Met de stalen constructie hebben wij gekozen voor een remontabele basis. We kunnen in de toekomst, als we dat willen, het gebouw afbreken en met dezelfde materialen elders weer opbouwen.”

Een andere duurzame wens was om het gebouw gasloos te kunnen verwarmen. Met de installatie van twee warmtepompen en 215 PV-panelen is dat gelukt.

Showtuin

Tot slot hebben eigen medewerkers het buitenterrein ontwikkeld wat hiermee een volwaardig visitekaartje van het bedrijf is geworden. Ook hier is circulariteit een belangrijk speerpunt wat tot uitdrukking komt in het hergebruik van diverse materialen. Het terrein zelf wordt ingericht als showtuin en vormt een plek om te experimenteren, innoveren en inspireren. Zo komt er een arboretum met bijzondere bomen en krijgt ieder deel van het terrein een eigen functie. Voor de entree komt een gecultiveerde tuin met daktuinvoorbeelden in cortenstalen bakken. De rest van het landschap krijgt een meer natuurlijke uitstraling, met onder andere wadi’s en bloemrijk grasland, die de ecologie en biodiversiteit in het gebied bevorderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.