Kindcentrum IJsselmonde als warm ‘thuis’ voor de buurt

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Kindcentrum IJsselmonde als warm ‘thuis’ voor de buurt

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-03-2022

Architectenbureau No Label kreeg van de stichting BOOR de opdracht om het nieuwe Kindcentrum IJsselmonde te ontwerpen. Een nieuw lichtpunt in deze rauwe Rotterdamse wijk waar een belangrijk deel van de bewoners laag geletterd is en een laag inkomen heeft. Het eindresultaat is naar volle tevredenheid van alle partijen. Lieke Thomassen is als directeur van het KC bijzonder trots en geeft aan: Het is echt een vriendelijk en open gebouw geworden waar onderwijs, opvang, zorg en begeleiding samenkomen.”

Het kindcentrum combineert een groot aantal functies. Niet alleen voor de kinderen zelf maar ook voor de buurtbewoners. Zo is er een reguliere basisschool ondergebracht evenals een school voor speciaal basisonderwijs. Daarnaast is hier de naschoolse opvang ondergebracht en het CJG. Bovendien houden fysiotherapeut, diëtist en logopedist hier spreekuur, is de schoolbibliotheek open en zijn er muzieklessen in de aula. De buitenterrassen vormen het toneel voor sportlessen.

Een licht, vriendelijk en open karakter heeft de architect gerealiseerd door gebruik te maken van veel hout en glas. Zo bracht het bedrijf Veteka een houten wandbekleding aan van de houtsoort Europees Essen. Een speciale houtsoort die een sfeer van ontspanning ademt en een lichte kleur heeft. Ook de trap is van hout evenals een groot aantal meubels.

Tot op wijkniveau

No Label werkt op het grensvlak van stedenbouw, architectuur en interieur. Op basis van het gedachtengoed van stedenbouwkundige Van Drimmelen ontwierp het bureau de buitenruimte, het gebouw en het interieur. Het concept is consequent doorgevoerd van de wijk tot en met de inrichting.

Architect Braspenning: “Het vele hout ademt ontspanning en draagt bij aan een prettige akoestiek. De huiselijkheid komt je al bij binnenkomst tegemoet. Bezoekers worden ontvangen aan de balie. De ontvangstruimte loopt door in de open keuken met bar en zitjes in de dubbelhoge aula. Vanuit hier heb je uitzicht op de verschillende buitenruimtes, de terrassen en gaanderijen.’

Kenmerkend zijn verder de grote overstekken die het mogelijk maken om ook op de verdieping buiten sport- en bewegingsles te krijgen. Daarnaast voorkomt het dat de zon hinderlijk naar binnen schijnt.

Pedagogische visie

Vanuit de pedagogische visie van de school – geen traditionele lokalen – ontwierp No Label flexibel te gebruiken ruimtes, hoeken en zitjes. Tussen de eigen ruimtes van de units en de gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich ‘houten doosjes’. Hierin kunnen kinderen zelfstandig werken of zijn gesprekken te voeren met ouders of hulpverleners. De aula is dan weer te koppelen aan het speellokaal, zodat er een grotere centrale ruimte ontstaat voor voorstellingen of wijk- en ouderavonden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.