Benthem Crouwel Architects ontwierp een huis speciaal voor het hoogste punt van Amersfoort. Een prachtige plek met uitzicht boven de stad en in een groene omgeving. Alle reden voor architect en partner Saartje van der Made om een huis te ontwerpen dat lijkt te zweven. Dit is gerealiseerd door de begane grond geheel transparant te ontwerpen zodat de leefruimtes als het ware overvloeien in de tuin eromheen.
Het huis is opgeknipt in een transparante begane grondlaag en daarop een contrasterend volume van twee woonlagen. Groen is het verbindende element. De vorm van het huis is ontworpen naar de ligging in de omgeving. Door het rechthoekige volume op logische plekken af te schuinen en bij te snijden, ontstaat een eigentijdse en bescheiden vorm. Hiermee is tevens gerefereerd naar de traditionele zadeldaken in de omgeving.
Uitzicht
De ramen en het balkon zijn zodanig uit het volume gesneden, dat het uitzicht optimaal is en de privacy gewaarborgd blijft. Vanuit de gangen en speelhoek is het historische centrum van Amersfoort te zien. De slaapkamers kijken uit op de tuin en vanaf het balkon is een panoramisch zicht over de groene heuvel richting de kerken van Amersfoort. Het zwevende volume met twee woonlagen kraagt uit ten opzichte van de glazen onderbouw. Hiermee draagt het tevens bij aan een natuurlijke schaduwwerking en een overdekt buitengedeelte.
De bovenbouw is volledig afgewerkt met aluminium lamellen in de kleur van de oranje dakpannen die kenmerkend zijn voor de wijk. Het grafische lijnenspel van de lamellen strekt zich uit over het gehele volume en vouwt zich aan de onderzijde om tot aan de glazen plint van het huis. Dit versterkt het tweeledige ontwerp van een transparante plint en een gesloten bovenlaag maximaal.
Interieur
Ondanks de vier bouwlagen heeft het huis een overzichtelijke indeling. Op de begane grond bevinden zich de woonkamer, de eetkamer en de open keuken. Deze functies zijn om een centrale constructieve kern gesitueerd. De kern scheidt op een logische manier de vertrekken van elkaar. Gelijktijdig integreert hij de toegang vanuit de kelder, de entree, het spiraalvormige trappenhuis, een toilet, een grote kastenwand en de garderobe.
Tot slot is de begane grond aan de voorzijde verhoogd ten opzichte van de straat en loopt af naar de tuinzijde. Hiermee minimaliseerde de architect eventuele inkijk van buitenaf. Ook is de lamellengevel van de bovenbouw op strategische plekken voor de ramen langs doorgetrokken. Hierdoor is met optimale lichtinval toch de privacy behouden.
De bouw van het zwevende huis is inmiddels gestart en het zal naar verwachting eind 2022 gereed zijn.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.