Van warenhuis naar woongebouw

Project kort

Van warenhuis naar woongebouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-09-2022

Het oude V&D pand in Bergen op Zoom is getransformeerd naar een woongebouw. Grosfeld Bekkers van der Velde architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp, koos niet voor ‘sloop-nieuwbouw’, maar hergebruik van structuur en architectuur. Het pand in de historische binnenstad gaat hiermee een nieuwe toekomst tegemoet. Het voormalige V&D pand is met een knipoog naar het verleden hernoemd tot: ANNO52; dit naar het openingsjaar van het gebouw.

Het pand omvat in zijn nieuwe identiteit 45 fonkelnieuwe woningen. Bijzonder is dat de authenticiteit van het gebouw behouden is gebleven. Dat was ook de missie van GBV. De voormalige V&D is cultuurhistorisch van grote waarde voor Bergen op Zoom en zelfs zeldzaam door zijn architectuur en gaafheid. De hoofdvorm is sinds 1959 niet gewijzigd. Bewoners zien dan ook de mooiste delen terug. De hoge plafonds, de authentieke verdiepingen, de balken van ruw beton. Maar dan overgoten met daglicht en ingedeeld in 45 appartementen die compleet van elkaar verschillen. Wonen in dit gebouw is uniek wonen.

Ontwerp

Architect Pascal Grosfeld tekende voor het transformatieontwerp waarbij hij het oude warenhuis transformeerde naar een modern en duurzaam woongebouw met alle gemakken en comfort van nu. Omdat de oorspronkelijke constructie van het gebouw niet sterk genoeg was om een extra bouwlaag te dragen, zijn er (extra) funderingspalen (boorpalen) aangebracht. Hierdoor kon het gestripte gebouw in combinatie met een nieuwe staalconstructie worden verstevigd.

In juni 2020 is gestart met de constructieve sloop van het oude pand. Hierbij is de dakvloer en volledige tweede verdieping verwijderd, ook zijn de gevels verwijderd evenals diverse bouw- en vloerdelen. De sloopwerkzaamheden waren in november afgerond waarna is gestart met de wederopbouw. In juni 2021 was de viering van het hoogste punt. In het eerste kwartaal van 2022 zijn alle appartementen opgeleverd aan de bewoners.

Indeling

Op de begane grond bevinden zich de hoofdingang, commerciële ruimten en de fietsenberging. In de voormalige warenhuiskelder zijn parkeerplaatsen en bergingen voor de bewoners ondergebracht. De woningen zijn te vinden op de 1e, 2e en 3e verdieping met op de 1e verdieping tevens een binnentuin die ook vanaf de 2e en 3e verdieping zichtbaar is. ANNO52 telt 16 tuin-, 21 stads- en 8 dakappartementen. Het overgrote deel van de woningen kent verschillende indelingen.

Het energiezuinige en duurzame karakter van ANNO52 is onder meer terug te vinden in de toepassing van een warmtepomp en automatische ventilatie. Het gebouw (en dus ook de woningen) is bovendien volledig gasloos en uitgerust met LED-verlichting. In combinatie met voornamelijk natuurlijke materialen zoals steen, hout en glas, is van een grote mate van duurzaamheid sprake. Het mooie van ANNO52 is bovendien dat bewoners genieten van moderne luxe en comfort, maar nog steeds ‘de vertrouwde sfeer van toen’ kunnen voelen.

Foto’s: René de Wit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.