De Rijksbouwmeester schreef een prijsvraag uit voor een stedenbouwkundig plan voor Oirschot genaamd ‘Een nieuwe bouwcultuur’, bedoeld om het biobased en natuurinclusief bouwen te stimuleren. Volgens het College van Rijksadviseurs is er een sleutelrol weggelegd voor de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Drie teams werd gevraagd hun visie op de opgave uit te werken tot een plan. Op 6 oktober werd ‘Nieuwe Oogst’ als winnaar uitgeroepen.
‘Nieuwe Oogst is ontwikkeld in een team met naast ORGA o.a. stedenbouwkundig bureau De Urbanisten en de landschapsarchitecten van Copijn. Hierin is het typerende ‘kamerlandschap’ rond Oirschot productief gemaakt voor de biobased bouwcultuur. Een deel van het bouwmateriaal voor de nieuwe woningen wordt lokaal verbouwd en geoogst op een manier die bijdraagt aan de biodiversiteit en een gezonde bodem.
Meeste potentieel
De jury sprak van een ‘sterke, integrale inzending met een overtuigende inclusieve benadering. De ontwerpers van het winnende plan Nieuwe Oogst willen cultuur en natuur opnieuw in harmonie brengen. De jury acht de kans op realisatie van dit plan het grootst en heeft hoge verwachtingen van de beleving en de educatieve werking die ervan uit kan gaan.’
‘Biobased bouwen klinkt misschien voor heel veel mensen futuristisch.’ zegt Wethouder Van de Ven van de gemeente Oirschot. ‘Maar het plan heeft ons, de politiek en de inwoners er denk ik minder angstig voor gemaakt. Het laat heel duidelijk zien wat je vandaag al kunt doen op het gebied van duurzaamheid en milieuverantwoord bouwen.’
Regeneratief economisch model
Het winnende plan voor een biobased woonwijk legt focust op een regeneratief economisch model met oplossingen voor klimaatproblemen rond stikstof en CO2. Het plan stelt boeren een transitie voor naar het telen van vezelgewassen voor gebruik in de bouw en biedt hen zo realistische nieuwe perspectieven.
Het multidisciplinaire team achter ‘Nieuwe Oogst’ bestaat uit:
- Stedebouw en architectuur: De Urbanisten, ORGA architect en Level of Detail Architecten
- Landschapsarchitectuur en ecologie: Copijn en Atelier Veldwerk
- Sociale biotopen: Atelier Veldwerk, Beyond Now en AM
- Duurzame businesscase: AM, LoD Architecten, Alba Concepts en De Natuurverdubbelaars
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.