Met het ontwerp van IKC de Kleine Kapitein in Amsterdam is Nat architecten winnaar van de Architecture MasterPrize (AMP) 2022 in de categorie Educational Buildings. De Architecture MasterPrize is een mondiale prijsvraag die wereldwijd duizenden projecten op het gebied van architectuur, interieur en landschap op creativiteit en innovatie jureert.
Integraal Kindcentrum (IKC) ‘De Kleine Kapitein’ op het Cruquiuseiland in Amsterdam is ontworpen in opdracht van o.a. STAIJ, Partou en de Gemeente Amsterdam. In het gebouw zijn een basisschool, een kinderdagverblijf en een gym- en turnzaal. Hiervoor zijn verschillende strategisch gepositioneerde ingangen gerealiseerd terwijl de sportvoorziening apart toegankelijk is.
Kinderen, dieren en planten
Het gebouw richt zich echter niet alleen op kinderen, maar ook op dieren en planten. Zo is de gevel gemaakt van gerecyclede stenen en restpartijen, is natuurinclusief en zit vol met nestkasten voor verschillende soorten vogels, vleermuizen en insectenhotels. Rondom het gebouw zijn groene voorzieningen getroffen voor begroeiing. In de warme stad geeft het groene plein en het met groen begroeide gebouw verkoeling op warme dagen.
Het gebouw zelf is ook duurzaam ontworpen. Zo is het BENG gebouw gasloos en wordt verwarmd door luchtwarmtepompen. Elektriciteit wordt geleverd door 400 PV-panelen op het dak. De gebouwdelen zijn zo ontworpen dat ze onafhankelijk van elkaar zijn te gebruiken.
Interieur
NAT Architecten heeft voor het interieur gekozen voor een lichte en ingetogen basis, grijze vloeren, witte wanden en hout. Kleurvlakken op de wanden geven nuances in de beleving en het gebruik van de ruimtes.
De grote aula over twee verdiepingen is verbonden met een grote tribunetrap. De houten balustrade en de houten puien zorgen voor een warme sfeer in het gebouw. Verder hebben de lesvleugels een open structuur. Zowel in de school als in het kinderdagverblijf vormen leerpleinen het middelpunt van de groepsruimtes. Grote schuifdeuren verbinden de lokalen en de leerpleinen met elkaar zodat leerkrachten naar wens eventueel diverse groepen tegelijk kunnen begeleiden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.