Tot 9 april 2023 zijn de inzendingen van de Prix de Rome Architectuur 2022 te zien bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De vier genomineerden voor de prestigieuze prijs zijn Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen).
De Prix de Rome is de oudste, meest prestigieuze architectuurprijs van Nederland voor architecten tot 35 jaar. De Prix de Rome Architectuur is dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut. Dit in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Prix de Rome Architectuur wordt om de vier jaar uitgereikt.
Healing Sites
Een internationale vakjury selecteerde de voorstellen van de vier genomineerden uit een lijst van 53 anonieme inzendingen, die volgden op een ‘open call’. Gedurende vier maanden werkten de genomineerden hun interpretatie van ‘Healing Sites’ uit: uiteenlopende locaties die te maken hebben met een maatschappelijk trauma.
De Healing Sites die de genomineerden kozen zijn:
- het voormalige Joegoslaviëtribunaal,
- tussen de wrakstukken van vlucht MH17,
- in de voormalige ‘Kolonie van Weldadigheid’ in Veenhuizen en
- aan de servicebalies van de Belastingdienst.
De inzendingen bestaan uit maquettes, beelden en films. Ook zijn er in de tentoonstelling historische voorbeelden van ontwerpen voor helende locaties van herdenking, ontmoeting en herstel te zien uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Deze valt onder het beheer van Het Nieuwe Instituut.
Met hun inzending reflecteren de genomineerden op de beladen geschiedenis van deze plekken, het helende potentieel van ruimtelijk ontwerp en de rol die zij als architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen vervullen in de samenleving. Ze proberen te werken op een manier die de door hun gekozen locaties herstelt, ondanks – of dankzij – een heftige nalatenschap.
Prijsuitreiking
De winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2022 wordt bepaald door een vakjury en bekendgemaakt op donderdag 1 december bij Het Nieuwe Instituut. De winnaar ontvangt de prijs ter waarde van € 40.000 en een residency naar keuze uit handen van Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.