De nieuwe stad Zoetermeer bestaat nu 60 jaar en in deze periode is er heel veel gebouwd. Dit heeft een staalkaart aan stedenbouwkundige ontwerpvisies en bijzondere en experimentele bouwplannen opgeleverd. Hoe waarderen we dit Post 65 erfgoed en hoe gaan we hier in de toekomst mee om? Dit is te horen en te zien tijdens het symposium ‘Zoetermeer 60 jaar New Town’ op 29 november a.s. Reserveren is verplicht.
De gebouwen en wijken uit de periode vanaf 1965 vormen het jongste erfgoed, ook wel het Post 65 erfgoed genoemd. Veel gebouwen en gebieden uit deze periode worden komende tijd getransformeerd, verduurzaamd of gesloopt. De stad en haar inwoners veranderen tenslotte voortdurend. Daarom is het urgent deze periode in kaart te brengen en de kernwaarden te bepalen.
Zoetermeer loopt voorop in de inventarisatie van haar Post 65 architectuur en stedenbouw. De uitkomsten hiervan worden op het symposium gepresenteerd. Tegelijkertijd roept het in kaart brengen vragen op. Wat is de relatie tussen het specifieke karakter van het Post 65 erfgoed en de toekomstige ruimtelijke opgaven? En op welke manier kunnen de waarden van dit erfgoed voor de toekomst worden geborgd?
Lezingenprogramma
Onder leiding van Simone Rots (INTI) komen de volgende onderwerpen en sprekers aan bod:
- Contrei maakte de erfgoed inventarisatie (Post-45) voor Zoetermeer. Marcel van Winsen presenteert de studie op dit symposium.
- Like Bijlsma (PBL en SUBoffice architecten) zoomt in op de ideeën van de maakbaarheidsgedachten en de geplande stad.
- Dafne Wiegers (AHH Architectenbureau Herman Hertzberger) gaat in op de mogelijke transformatie van gebouwen.
- Panelgesprek met Anita Blom (RCE), Job Posner (Synchroon) en René van der Velde (TU Delft, Landschapsarchitectuur en Urban Forestry) en de zaal over de vraag welke rol het jonge Post 65 erfgoed speelt in de toekomstige ontwikkeling van de stad.
Excursies
Excursie 1: Stadshart (wandelen) – Het Stadshart van Zoetermeer is uniek omdat de winkelstraten zijn opgetild. Onder deze bovenstad voor voetgangers liggen de wegen, parkeerplaatsen en de tramlijn. Het programma van het centrum is een bijzondere mix van woningen en voorzieningen. Momenteel zijn er plannen meer woningen toe te voegen. Onder leiding van Willem Hermans (stedenbouwkundige en Schatbewaker).
Excursie 2: Meerzicht en Entree (fiets) – In deze wijk is prachtig te zien hoe eind jaren 1960 de omslag plaatsvond van hoogbouw naar laagbouw. Dit resulteerde in de bekende koepeltjeswoningen van Benno Stegeman en de experimentele woningbouwprojecten de woondekken (Ton Alberts) en het Pleintjesplan (Leo de Jonge). Onder leiding van Mirja Hoogeveen (stedenbouwkundige gemeente Zoetermeer). NB: fietsen zijn beschikbaar.
Excursie 3: Palenstein (wandelen) – De oudste wijk van New Town Zoetermeer is door herstructurering behoorlijk veranderd. Diverse galerijflats zijn vervangen door nieuwbouw en Palenstein wordt aardgasvrij. Toch is hier ook nog een aantal Post-65 iconen te zien zoals de terrasflats van Wim Davidse en Leo de Jonge en het Erasmuscollege (Van den Broek en Bakema). Onder leiding van Foke de Jong (stedenbouwkundige gemeente Zoetermeer).
Praktisch
- Datum: dinsdag 29 november 2022
- Locatie: CKC & Partners
- Deelname is gratis – reserveren verplicht
- Organisatie: Zoetermeer 60 jaar New Town
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.