Het woongebouw PoortMeesters in Nieuw Delft is gerealiseerd op basis van een holistische ontwerpfilosofie met betrekking tot architectuur, community, design, energie, klimaatadaptiviteit en biodiversiteit. Het project van VYA in opdracht van BPD BNO valt onder meer op door de innovatieve 3D-geprinte Delfts blauwe poort die werd gerealiseerd door studio RAP en Koninklijke Tichelaar. Daarnaast kenmerkt PoortMeesters zich door een klimaatadaptieve binnentuin waarin een uitgebalanceerd energieconcept schuilgaat dat uniek is in Nederland.
Midden in de crisis is door ons samenwerking met bpd en bno een initiatief ontwikkeld voor de meest zuidelijke locatie van de Spoorzone in Delft. Vertrekpunt was een ontwikkeling die zich zou richten op high tech oplossingen, gezinnen die dicht bij het stadscentrum willen kunnen wonen maar ook kunnen blijven wonen, empty nesters die ook de drukte van de stad op waarde schatten in een plan met een bijzondere architectuur en innovatieve oplossingen.
Poort
De architectuur is licht, verticaal en pandsgewijs opgebouwd. Een keur aan woningtypen afmetingen en gebruiksmogelijkheden is ontstaan gedurende de allereerste ontwikkelfase. Gaandeweg in het traject is besloten de poorten te laten bekleden door een innovatief concept van custom made ‘Delftsblauwe’ tegels naar een ontwerp van StudioRap. De poorten verwijzen naar de vele Delftse hofjes die zowel een openbaar als een zeer prive karakter hebben.
De poort is gerealiseerd met de productietechniek 3D printen in combinatie met computationeel ontwerp en ambachtelijke beglazing. Hiermee hoopt New Delft Blue een nieuw architectonisch potentieel van keramische versieringen van de 21e eeuw te ontplooien.
Binnenhof
Eenmaal binnen waant de bezoeker zich op prive terrein. Voor dit project heeft de architect gebruik gemaakt van stenen van Janninhof (Duitsland) die in diverse verbanden voorkomen. Grote ramen en overvloedige Franse balkons zijn kenmerken. Bij aanvang zijn de voortuinen achtertuin/terrassen en collectieve tuin compleet opgeleverd met alle groen; inclusief de bomen.
Installatietechniek
Het all-electic woonproject voorziet alle woningen in een bijzondere warmtepomp. Het is geen luchtwarmtepomp of bodemwarmtepomp maar een slim systeem dat energie opwekt én warmte genereert. Een belangrijk voordeel van dit systeem is de eliminatie van geluidsoverlast door een luchtwarmtepomp en het feit dat ook grondboringen niet nodig zijn. De oplossing is gevonden in de toepassing van PVT-panelen van Triple Solar die zowel elektra voor de woninginstallaties en privélaadpalen levert áls warmte voor warm tapwater en vloerverwarming. Naast de toepassing van PVT-panelen zijn de woningen en appartementen voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning. Het totale plan is energieneutraal.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.