MVRDV heeft de wedstrijd gewonnen om een nieuwe centrale bibliotheek voor Wuhan, China te ontwerpen. Een van de grootste bibliotheken in China meet 140.000 vierkante meter waarin traditionele en niet-traditionele functies zijn gecombineerd.
Het gebouw is gelegen op een zichtbare locatie naast het Baofeng-viaduct in het Central Business District van Wuhan. Hier zal de bibliotheek literatuur en informatiediensten combineren met wetenschappelijke en technologische innovatie- en onderzoeksbronnen.
Het bouwconcept is gebaseerd op de geografie van Wuhan en waarbij de rivieren op diverse punten terugkomen. Zowel in de vorm van het gebouw als het interieur en materiaalgebruik. Verder verwijst de vorm naar de verschillende hoogtes van de omliggende gebouwen, met drie dramatische ramen die op verschillende uitkijkpunten op de stad uitkijken.
Interieur
Het interieurconcept kenmerkt zich onder meer door de getrapte terrassen van boeken en paviljoenachtige ruimtes. Verder bevinden zich hier uiteraard stille leesruimtes en groepswerkplekken. “Als je naar binnen gaat, komen bepaalde landschapselementen samen”, zegt Jacob van Rijs, oprichter van MVRDV. “Er is een reeks plateaus voor studie. Hoe hoger je komt, hoe stiller de studie- en leesruimtes zullen zijn, om aan de behoeften van bezoekers te voldoen.”
In het omliggende park zal beplanting diverse functies vervullen. Hoge bomen beden verkoeling in gebieden met intens zonlicht, terwijl de belangrijkste openbare ruimtes worden overschaduwd door de noordwestelijke hoek van het gebouw. Inheemse vegetatie vereist weinig onderhoud en behoudt het hele jaar door levendigheid. Daarbij filtert de begroeiing het water in het regenseizoen en vermindert het hitte-eilandeffect tijdens de hete zomermaanden.
Energie-efficiënt
Tot slot neemt de architect verschillende maatregelen om het energieverbruik in het hete klimaat van Wuhan te verminderen. Zo bevat de gevel van het gebouw lamellen in een boekenplankachtig patroon. Deze lamellen zijn dichter op elkaar gepakt op de plaatsen die de meeste schaduw van de zon nodig hebben. Verder is de plint van het gebouw teruggezet om grote uitkragingen te creëren die schaduw bieden. Tot slot is er een natuurlijke vorm van ventilatie gecreëerd en dragen slimme apparaten en een efficiënt verlichtingssysteem de energiebehoefte van het gebouw. De PV-panelen die in de vloeiende dakvormen van de bibliotheek zijn verwerkt, voorzien het gebouw van hernieuwbare energie.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.