In het kader van de Week van de Circulaire Economie (6 – 11 februari), plaatst bouwbedrijf Tala haar circulaire en biobased modelwoning bij het Grote Kerkplein in Zwolle. Het gaat hier om een modulaire woning die is opgebouwd uit kruislaaghout en gerecyclede materialen. Hiermee is een biobased percentage van 90% behaald.
De Week van de Circulaire Economie vindt plaats van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari. Het is een week die wordt georganiseerd door professionals die bezoekers willen tonen hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Dit wordt onder meer gedemonstreerd door goede voorbeelden die door het hele land een podium krijgen. Het is bovendien bij uitstek een evenement waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten; voorlopers, starters, geïnteresseerden…
Eén van die goede voorbeelden is te vinden in Zwolle: een circulaire woning die ontworpen en gebouwd is door Tala. Deze woningen worden prefab geproduceerd in eigen fabriek in het Sallandse Broekland; inclusief installaties en volledig afgewerkte keuken, badkamer en wc. Daarna wordt één woning in één dag geplaatst met minimale impact op de omgeving. Geen toekomstige oplossing, maar eentje die nu al praktisch en betaalbaar is te realiseren
Van materiaal tot modulair
De modelwoning op het Grote Kerkplein in Zwolle is de begane grond van de 1-2 persoons woning Nerf, die uiteindelijk bestemd is voor de duurzame wijk Olstergaard in Olst. Hij toont aan dat circulariteit verder gaat dan alleen het hergebruiken van materialen. Zo is negentig procent van het materiaal natuurlijk en hernieuwbaar. Bijvoorbeeld het kruislaaghout (CLT), vlas en houtvezelisolatie of hout en bamboe dat voor de gevels is te gebruiken. De overige tien procent bestaat zoveel mogelijk uit gerecycled materiaal.
Naast het materiaal gebruik zijn de woningen modulair opgebouwd waardoor ze eenvoudig zijn te verplaatsen en geschikt zijn als flexwoning op tijdelijke locaties. De locatie is dan tijdelijk, maar de woning niet. Deze is vaker in zijn geheel opnieuw te gebruiken. Aan het einde van de levensduur zijn alle materialen terug te winnen voor direct hergebruik of recycling. Daarvoor heeft het huis een materialenpaspoort.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.