Het is inmiddels een beproefde methode om het buitendeel van een lucht/water-warmtepomp te verwerken in een nieuwbouwplan: offer er een vierkante meter van de berging in de tuin voor op. Inmiddels zijn honderden nieuwbouwwoningen er in verschillende uitvoeringen mee uitgerust.
Mitsubishi Electric-importeur Alklima liet op de BouwBeurs deze oplossing (foto) zien, die het ontwikkeld heeft voor, en samen met bouwers van de klassieke nieuwbouwbergingen. Een deel van het schuurtje stond op de stand.
Buitenunit: uitdaging
De plek van de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp is een heet hangijzer. Zo’n buitendeel verdient niet de schoonheidsprijs aan de gevel, in de tuin of op het dak. Daarnaast is er regelgeving: op de erfgrens met de buren mag het niet meer dan 40 db produceren, en fabrikanten geven duidelijke instructies met betrekking tot de opstelplek. Het dak als opstelplek stuit tegen bezwaren, wanneer het buitendeel niet van binnenuit te servicen is. Dat moet de monteur met een hoogwerker of valbeveiliging het buitendeel inspecteren.
Toch is de lucht/water-techniek in veel nieuwbouwprojecten een populaire maatregel om gasloos te bouwen. Dit leidt ertoe dat er creatieve oplossingen worden verzonnen.
Isolatie en servicen
De bergingoplossing van Alklima werd getoond op de BouwBeurs. Deze schuurtjes moeten volgens Bouwbesluit minimaal 5,20 m2 meten. Ga je er een inpandige technische ruimte aan toevoegen, dan dient de schuur dus ongeveer een vierkante meter groter te worden. Aan de binnenzijde wordt de ‘technische ruimte’ een geïsoleerd compartiment om vochtproblemen in de schuur te voorkomen: er kan eventueel een schot in gemaakt worden om te kunnen servicen. Om een klankkast te voorkomen kan een geluiddempende en thermische isolatieplaat worden toegepast
Luchttechnisch gescheiden
Aan de voorzijde zijn grote roosters geplaatst, die nauwelijks weerstand geven aan de lucht en in elke kleur gespoten kunnen worden. De technische ruimte is luchttechnisch gescheiden: het bovenste rooster zuigt aan, de koude lucht wordt onder uitgeblazen. Hierdoor wordt voorkomen dat het toestel kortsluiting in lucht gaat krijgen. Het plenum wordt geïsoleerd. De opstelplek bevat een afvoer voor condenswater, met een eventueel een verwarmingslint om bevriezing bij vorst te voorkomen.
Inpandige installatie
Het grote voordeel van deze manier van werken is dat de installatie regeltechnisch een inpandige installatie is: de geluidseis voor buitenopstelling is dan niet van toepassing. Daardoor kunnen de buitenunits prima in een brandgang monden. Dit is het pad tussen huizenblokken om via de achterkant de tuinen en/of de schuurtjes te bereiken. In het merendeel van de gevallen zijn deze paden in eigendom van een woningbouwcorporatie of woningeigenaren. Aandachtspunt is wel de maximale leidinglengte koeltechnisch die de fabrikant van de warmtepomp voorschrijft.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.