Midden in de Betuwe is er de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een nieuwe innovatieve campus. Hier kan de fruitsector technische innovaties in het onderwijs implementeren en zo de benodigde kennis in de regio versterken en samenbrengen.
Het initiatief voor het realiseren van de campus komt van de stichting Fruit Tech Campus, waarin zowel de gemeente als diverse bedrijven in de fruitsector en bestaande opleidingsinstanties als Helicon en Aeres participeren. De campusgebouwen en omliggende velden geven ruimte aan een nieuwe opleiding waarin innovatieve toepassingen in de fruitteelt en de bijbehorende managementontwikkelingen aan bod komen.
Ontwerp
Fruit Tech Campus maakt onderdeel uit van Fruit Tech Village dat ontworpen is door Bogaerds architecten. De village is gebaseerd op dezelfde uitgangspunten als het ontwerp van de naastgelegen Fruit Tech Campus. Een zorgvuldige landschappelijke inpassing van de bebouwing is op deze locatie essentieel.
De gebouwen van de Fruit Tech Campus zijn sober en doelmatig vormgegeven met oog voor compositie en een samenhang in kleurstelling. Door de meanderende vorm van de houten palisade rondom het ensemble van gebouwen voegt het geheel zich op een natuurlijke manier in de omgeving. Juist de vriendelijke contour rondom de Fruit Tech Campus bepaalt het beeld vanuit de openbare ruimte.
Deze vormentaal is terug te zien bij de entree van FruitVillage, waar het Campushouse is gesitueerd met de kenmerkende gebogen gevel en terugkomende houtaccenten.
De positie van de bouwblokken is ontstaan vanuit de randvoorwaarden van de omgeving, de landschappelijke inpassing, uitzicht en bezonning.
Prefab
Vanwege de financiële en planmatige haalbaarheid van het plan is er in een intensief ontwerpproces gekozen om te werken met prefab bouwsystemen die via een partner kunnen worden geleverd. Dit heeft geleid tot drie verschillende gebouwen met een eigen identiteit en functionaliteit: een kasgebouw, een hoofdgebouw met les- en ontmoetingsruimte en een opslagloods voor o.a. benodigd materieel.
In een kort tijdsbestek is er mede door de constructieve houding van de ontwerpers een positief advies afgegeven voor dit initiatief. De commissie was zeer enthousiast over het innovatieve idee achter deze campus. De inpassing van het gebouwcluster en de omliggende landschappelijke elementen door middel van een houten palissade in een ‘klavervorm’, geeft de campus een duidelijk gezicht en zorgt voor een ruimtelijke inpassing in het landschap.
Meer informatie over het adviestraject
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.