Op 17 maart organiseert de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort de bijeenkomst ‘Interieurplatform – Duurzaamheid in het interieur’. Want verduurzamen moeten we allemaal en overal. Maar de impact van verduurzamen op waardevolle, kwetsbare interieurs kan groot zijn. Zes sprekers gaan vanuit verschillende invalshoeken in op de diverse bijbehorende vraagstukken.
Duurzaamheid is actueler dan ooit. Met de fors gestegen gas- en elektriciteitsprijzen is het voor veel monumenteigenaren een uitdaging om de energierekening te kunnen betalen. Verduurzamen is dan de meest voor de hand liggende optie. Daarbij is er veel aandacht voor wat maatregelen doen met het aanzien van het exterieur. Denk aan zonnepanelen, het vervangen van glas of het plaatsen van luchtwarmtepompen. Maar: in veel gevallen is de impact op waardevolle, kwetsbare interieurs veel groter. Zeker nu is het belangrijk oog te hebben én te houden voor de monumentale waarden van een monument.
Wat betekent het als deze waarden door duurzaamheidsmaatregelen dreigen te verdwijnen? Hoe gaan we om met waardevolle interieurs en interieuronderdelen en hoe behouden we die voor toekomstige generaties? En is het soms misschien ook een optie om bepaalde monumenten of vertrekken in het stookseizoen niet of zeer beperkt te gebruiken?
Zes sprekers gaan tijdens de bijeenkomst vanuit verschillende invalshoeken in op deze en andere kwesties. Ze geven inzicht in interessante verduurzamingsprojecten en delen graag hun ervaringen en kennis met u.
Programma
13.00: Inloop met koffie en thee aan het Smallepad 5, Amersfoort
13.30: Welkom door dagvoorzitter
13.35: Sustainable climate control in historic buildings – A Swedish perspective Tor Broström, Professor Building Conservation/Coordinator national research program on energy efficiency in historic buildings, Uppsala University (Zweden). (Engelstalig)
14.05: Passen en meten, over de verduurzaming van woonhuismonumenten Guus van Seijen, initiator duurzaamheid, Hendrick de Keyser Monumenten
14.35: Toen zuinig, nu duurzaam. Lessen uit het verleden Wyke Sybesma, conservator, Huis Van Gijn
15.05: Speakerscorner
15.15: Pauze
15.30: Een gezond monument: hoe verduurzaam je echt verantwoord? Bastiaan van de Kraats, restauratie-architect/bouwbioloog, 1meter98 Architecten
16.00 Monumenten verduurzamen met behoud van waardevolle interieurs Frank Buchner, programmaleider erfgoed en duurzaamheid, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
16.30: Verduurzaming van interieurs: bouwfysische uitdagingen! Marc Stappers, specialist bouwfysica, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
17.00: Afsluiting met aansluitend netwerkborrel
De bijeenkomst is live bij te wonen of online. Aanmelden is noodzakelijk.
RCE
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de beleids-, uitvoerings- en onderzoeksorganisatie van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het terrein van cultureel erfgoed: archeologie, monumenten, roerend erfgoed en cultuurlandschap.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.