Duurzaam bouwen begint bij het ontwerp. Van kantoren tot woonhuizen, voor elk gebouw zijn er handige manieren om deze zo efficiënt en zuinig mogelijk in te richten. Bijvoorbeeld door milieuvriendelijke materialen te gebruiken, maar ook innovatieve snufjes kunnen hieraan bijdragen. In dit artikel vind je inspiratie voor duurzame designs.
1. Duurzame energiebronnen
Een duurzaam gebouw haalt energie uit hernieuwbare bronnen. Een veelgebruikte manier om dit te bereiken is door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook kun je panelen verwerken op de gevel en zelfs in dakpannen.
Maar wat is eigenlijk de ideale oplossing voor gebouwen die vooral uit glas bestaan? Denk bijvoorbeeld aan hoge kantoorpanden. Wetenschappers en bedrijven buigen zich al lange tijd over deze kwestie en zijn daarom bezig met een gepaste oplossing: zonnepanelen verwerken in ramen. Deze panelen kunnen idealiter energie opwekken uit direct zonlicht én omgevingslicht.
Naast zonnepanelen zijn er natuurlijk ook andere voorbeelden van duurzame energiebronnen, zoals windturbines, zonneboilers, warmtepompen, kleine waterkrachtinstallaties en warmtenetten.
2. Efficiënt (her)gebruik van water
Een andere manier om milieuvriendelijke gebouwen te ontwerpen is door waterverspilling tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met een regenton in de tuin, die hemelwater opvangt.
Een andere oplossing is een zogeheten polderdak: een systeem van kratten waar regenwater in wordt opgevangen. Op een polderdak kan ook een groendak- of tuin worden aangelegd. Zo’n groendak of tuin heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar draagt ook zijn steentje bij door middel van CO2-opname. Ook zorgt dit type dak voor koelte tijdens een zomerse dag. Win-win!
3. Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt ervoor dat vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd en schone lucht naar binnen komt. Er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld een ventilatiesysteem met zelfregelende roosters in de ramen of de kozijnen. Deze past de ventilatie op de winddruk aan en laat minder lucht door als er een harde wind staat. Hierdoor is er minder tocht in het gebouw.
Een ventilatie-unit zorgt ervoor dat de lucht die binnenkomt wordt opgewarmd met de warme lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Door een ventilatie-unit in de buitenmuur te plaatsen is de lucht al voorverwarmd voor het in het gebouw komt en is er dus minder energie nodig om het pand te verwarmen.
4. Slim verwarmingssysteem
Een duurzame manier van verwarmen is met elektrische radiatoren. Elektrische radiatoren werken namelijk op convectiewarmte. De radiator zuigt lucht aan die door het inwendige verwarmingselement wordt opgewarmd. De warme lucht wordt daarna gelijkmatig door de ruimte verspreid.
De radiator kan worden aangesloten op zonnepanelen, zodat de elektriciteit met duurzame energie wordt opgewekt. Zo wordt het gebouw nog zuiniger en draag je met je energieneutrale ontwerp bij aan een duurzame toekomst.
Gebouwen die (nog) niet klimaatneutraal zijn
Ook bestaande huizen hebben slimme oplossingen nodig om voor 2050 energieneutraal te zijn. Je woning verduurzamen vraagt al snel een flinke investering, maar zorgt daarentegen ook voor lage energiekosten.
Ben jij nog niet (helemaal) van het gas af, maar wil je toch besparen op je energierekening? Dan loont energie vergelijken. Dit is een mooie manier om inzicht te krijgen in de kosten, maar ook in de duurzame extra diensten die soms door leveranciers worden aangeboden. Vanaf 1 juni 2023 is bij verschillende energieleveranciers weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.