In samenwerking met Vattenfall en Dingeman Deijs Architects ontwierp Heren5 een drietal warmteinstallaties: Heat Source Zeeburg, Hulpwarmtecentrale Amsterdam Noord en Warmteoverdrachtstation IJburglaan. Deze onmisbare schakels in het warmtenetwerk van Amsterdam dragen nu bij aan de verduurzaming van de gebouwgebonden energiebehoefte voor de Amsterdammer. Wat alle partijen betreft mag dat gezien worden: architectuur voor nieuwe energie!
Heren 5 architecten ontwerpt leefomgevingen en richt zich daarbij tevens op mobiliteit, demografie, inclusiviteit, energiebesparing en klimaatverandering. In samenwerking met Dingeman Deijs Architects is een drietal wartmestations gerealiseerd voor het warmtenetwerk van Amsterdam.
Heat Source Zeeburg
Heat Source Zeeburg gaat in de nabije toekomst alle woningen en bedrijven op Zeeburgereiland van warmte voorzien. Hiermee draagt deze warmte installatie bij aan de ambitie van Amsterdam om van het gas af te gaan én wordt de functie van de installatie op een prominente locatie aan de IJburglaan en de Ring gepresenteerd.
De functionaliteit van de installatie is het vertrekpunt voor de architectuur. De installatie bestaat uit een 30 meter hoog buffervat aan de noordzijde en een pompgebouw aan de IJburglaan. Beide installatie onderdelen worden tot één gebouw gesmeed door een architectonische muur. Het gebouw en de zorgvuldige geplaatste gevelopeningen gaan de dialoog aan met de passanten.
Hulpwarmtecentrale Amsterdam Noord
Net buiten de Ring A10 in Amsterdam Noord ligt de Hulpwarmtecentrale (HWC) Amsterdam Noord die als een meteoriet uit de lucht is komen vallen. De monolitische vorm van de HWC heeft een sterke eigen uitstraling die de verandering van de omgeving, van groene rafelrand tot hoogstedelijk infrastructureel knooppunt goed aan kan.
Warmteoverdrachtstation IJburglaan
De nieuwe WOS (Warmte Overdracht Station) op Steigereiland is een monoliet die zich aan de waterzijde naar de lijnen van de banken van het plein vormt. Aan de wegzijde neemt de monoliet een eigen vorm aan en geeft hiermee richting en beweging aan het plein. De sculpturale vorm maakt een bewegende ruimte om het object heen, wat zorgt voor de alzijdigheid van de monoliet. De monoliet is aan enkele zijden geopend met sleuven die in deze sculpturale taal meedoen. Deze twee openingen geven een inzicht in de binnenwereld en dienen voor de helft als zitplek aan het plein.
Opvallend is dat de monoliet volledig – zowel dak al gevel – is uitgevoerd in één materiaal. Het gekleurde glas is de enige uitzondering.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.