Woon-werkgebouw aan het water

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Woon-werkgebouw aan het water

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-07-2023

Woon-werkgebouw ‘The Doors’ van Space Encounters Amsterdam ligt aan het water in het hart van Buiksloterham City-Plots. Dit is een postindustrieel gebied in Amsterdam dat momenteel wordt getransformeerd en verdicht. The Doors dient hier als baken voor een nieuwe toekomst met twaalf appartementen die uitkijken op het Tolhuiskanaal en over het IJ.

In een landschap dat voorheen werd gedomineerd door scheepswerven, droogdokken en machtige kranen ligt ‘The Doors’. Onderdeel van het dynamische masterplan Buiksloterham City-Plots dat bestaat uit grotere bouwblokensembles die samen een dichte en gemengde wijk vormen. De stedenbouwkundige inpassing van het gebouw in de aangrenzende ontwikkelingen verfijnen de architectonische uitstraling en de ruimtelijkheid van het ontwerp.

Appartementen

The Doors bevat 12 appartementen die uitkijken op het Tolhuiskanaal en over het IJ. Het ontwerp laat de woningen baden in daglicht en combineert dit met flexibiliteit in de plattegronden.

De naam van het project is geïnspireerd door de mogelijkheden die het gebouw biedt voor functionele differentiatie. Elk appartement heeft namelijk twee voordeuren, waardoor de bewoners direct naast hun woning een bedrijf kunnen opzetten. Of in de toekomst bijvoorbeeld opgroeiende kinderen ‘op zichzelf kunnen laten wonen’ of zorg verlenen aan naburige hulpbehoevende ouders. Het gebouw is daardoor een compacte 3D-puzzel met woningen in verschillende vormen en maten met plattegronden die diep of breed zijn, of zelfs een combinatie van beide.

Buiten

Royale buitenruimtes bepalen de architectonische expressie van het project. Het sculpturale uiterlijk van het gebouw komt voort uit de drieledige gestapelde compositie van horizontale betonnen en glazen banden en verticale aluminium frames, wat resulteert in een dynamisch spel tussen de verticaliteit van het volume en de horizontaliteit van de gevel.

Ritme, schaal en tactiliteit van het ontwerp worden versterkt door de betonnen structuur op de gevel met daarin geïntegreerde potten voor planten en bloemen. Terwijl het zwaarder ogende bovenste deel schaduw geeft aan het transparante middenstuk, dat aansluit op het straatleven, is de gevel op de begane grond meer gesloten om te balanceren tussen transparantie en privacy. De volledig beglaasde gevels hebben royale schuifdeuren en ramen, terwijl de plint is afgewerkt met geglazuurde witte tegels en Ceppo di Gré natuursteenelementen die nauwkeurig zijn gedetailleerd.

In de kern is het gebouw uitgerust met een weelderige tuin en een royale chocoladebruine wenteltrap. Het atrium van het trappenhuis is gedecoreerd met speelse trapeziumvormige ramen die de verschillende verdiepingen en appartementen visueel met elkaar verbinden. Daarnaast is de entreehal gecomplementeerd met een indrukwekkend 14 meter lang kunstwerk van Frederik Næblerød met planetaire dieren die de bewoners en bezoekers verwelkomen.

Projectdetails

Locatie: Amsterdam, NL
Opdrachtgever: Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak: 2.000 m2
Architect: Space Encounters, Amsterdam
Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Aannemer: Van der Leij, Amsterdam
Installatie adviseur: DGMR, Drachten
Landschapsontwerp: DS Landscape Architects, Amsterdam / Het Groenlab, Amsterdam
Fotografie: Marcel van der Burg, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.