De Nationale Houtprijs wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Iedereen die een project in houtbouw heeft gerealiseerd kan dit indienen om in aanmerking te komen voor ‘het beste houten gebouw van Nederland’. De organisatie hanteert drie categorieën: zakelijke houtbouw, seriematige houtbouw en particuliere houtbouw.
De Nationale Houtbouwprijs heeft als doel om het bouwen met hout in Nederland te stimuleren en is een initiatief van Het Houtblad. Projecten die tussen 1 september 2021 en 1 september 2023 zijn gerealiseerd kunnen worden aangemeld voor één van de zojuist genoemde categorieën. Bij ‘zakelijke houtbouw’ gaat het om gebouwen voor bedrijven en instellingen. Seriematige houtbouw richt zich op gebouwen waar de herhaalbaarheid en schaalbaarheid van het project een grote rol spelen terwijl het bij particuliere houtbouw om woonhuizen gaat met een eenmalig karakter die in opdracht van (of door) particulieren zijn gerealiseerd. Het gebouw mag niet eerder zijn ingediend voor deze prijs en hout moet een belangrijk onderdeel zijn van de constructie.
De jury zoekt in essentie naar ‘well-made’ gebouwen, waar de keuze voor hout als constructiemateriaal logisch is, de verbindingen efficiënt, doordacht en effectief, waar over duurzaamheid in allebei zijn betekenissen is nagedacht. En uiteraard spelen comfort voor de bewoners/gebruikers en esthetiek ook een belangrijke rol.
Jury
Het proces wordt inhoudelijk geleid door een deskundige jury onder voorzitterschap van Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur Het Houtblad en Houtwereld. De jury van 2023 bestaat uit: Atto Harsta, architect en co-auteur van het standaardwerk De Houtbouw Revolutie, Lidewij Lenders, architect bij MAATworks, voormalig winnaar van de prijs met Huis Canada in Amsterdam, Wim de Groot, docent Houtconstructies aan de TU Eindhoven en tevens werkzaam bij SHR, Irma Thijssen, (RVO, Transitiebureau Circulaire Bouweconomie) en Eric D. de Munck (Centrum Hout).
Deze jury selecteert uit alle inzendingen eerst een voorselectie, die ook online gepubliceerd wordt. Uit de voorselectie kiest de jury negen genomineerden, drie per categorie. Die projecten worden bezocht door de jury en ook gefilmd. Dit jaar voor het eerst dingen álle voorgeselecteerde projecten mee voor de Publieksprijs: het publiek mag stemmen op zijn favoriete project, de meeste stemmen bepalen de winnaar.
Uiteindelijk worden er vijf prijzen uitgereikt op ‘De Houtdag’ op 14 november a.s.: een juryprijs in elk van de drie categorieën, een juryprijs voor het overall ‘beste houten gebouw van Nederland’ en de publieksprijs, puur op basis van het aantal uitgebrachte stemmen.
Inschrijven
Alle informatie over de houtbouwprijs en mogelijkheid tot aanmelden (tot uiterlijk 1 september!) is te vinden op de website.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.