De Cartesius Utrecht, een voormalig rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen, wordt getransformeerd tot een nieuwe woonwijk. Het masterplan voor 2.600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen is ingegeven door de ambitie om een buurt te creëren waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Het gebied moet de meest gezonde, openbaar vervoersvriendelijke en fietsvriendelijke buurt van Nederland worden.
Ontwerper Mecanoo heeft zijn inspiratie gehaald uit gebieden over de hele wereld waar veel inwoners uitzonderlijk lang en gezond leven. Onderzoek naar de gewoonten van de bewoners die positieve gezondheidseffecten hadden, leverde gemeenschappelijke kenmerken op die zijn vertaald naar vier stedenbouwkundige thema’s voor de nieuwe wijk in Utrecht: mobiliteit, gezonde voeding, gemeenschap en zingeving & ontspanning. Blikvanger en epicentrum van de Cartesius Utrecht wordt het monumentale CAB-gebouw (Centrale reparatiewerkplaats Autobus Bedrijven, architect Sybold van Ravesteyn 1949).
Invulling
Een Foodhal met gezonde horeca en restaurants doorkruist de CAB als groene straat en vormt een verbinding met het Cartesius Utrecht park, het groene hart van de wijk. De diversiteit aan functies in de transparante plint activeert het gebied aan alle zijden van het gebouw, waardoor het een aantrekkelijke ontmoetingsplek wordt voor bewoners. Bovenop de CAB komt een appartementencomplex van negen verdiepingen. Met zijn golvende balkons vormt het een opvallend contrast met de rechtlijnige onderbouw.
Verder ligt de focus op het creëren van een Cartesius Utrecht levendige stadsbuurt met veel groen. Alle stedelijke voorzieningen zijn goed bereikbaar; lopen en fietsen worden de belangrijkste vervoerswijzen. De nadruk is gelegd op duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en duurzame (deel)mobiliteit. De buurt biedt een diversiteit aan woningtypologieën voor diverse doelgroepen, waarbij ongeveer een kwart van de woningen bestemd is voor sociale huurwoningen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.