Van zaterdag 16 december 2023 tot en met zondag 26 mei 2024 organiseert Bureau Europa de tentoonstelling ‘In Vitro – de Vele Levens van Glas.’ Deze expositie onderzoekt het gebruik van glas in de architectuur in al zijn verschijningsvormen. Als bouwmateriaal is het nu alomtegenwoordig, maar ooit was glas-in-lood het enige medium dat kleur bracht in het leven van alledag.
In Limburg speelt glas een belangrijke rol in de totstandkoming van de regionale, visuele identiteit. De opkomst van de katholieke architect Cuypers (Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam) is bijvoorbeeld nauw verbonden met het werk van glazenier Frans Nicolas. Hun neogotiek legde de kiem voor de latere expressionistische kerkramen van de Limburgse School met grootheden als Joep Nicolas, Charles Eyck en Felix Flos en hedendaagse architecten als Wiel Arets, Francine Houben, Mathieu Bruls en Jo Coenen.
Verschijningsvormen
Deze tentoonstelling onderzoekt het gebruik van glas in de architectuur in al zijn verschillende verschijningsvormen. Het kan een lokaal en ambachtelijk materiaal zijn, maar ook een industrieel product dat een onuitwisbare invloed heeft gehad op hoe wij omgaan met elkaar, met architectuur en met de natuur om ons heen. In de expositie komt archiefmateriaal en oud glas-in-lood samen met introspectieve installaties en films die de glans en gelaagdheid van glas onderzoeken. Moderne Limburgse architectuur wordt met ontwerpen en maquettes getoond in de context, de filosofie en het symbolische belang van glas.
Glas voor de geest
Glas heeft van meet af aan verhalen verteld. In analfabete tijden boden gebrandschilderde ramen in kerken tekst en uitleg bij de onverstaanbare, Latijnse mis. Midden 19e eeuw emancipeerde de katholieke gemeenschap in Nederland. Het bisdom Roermond werd hersteld, de katholieke beleving en cultuur bloeiden op. De in deze beweging spraakmakende ateliers van architect Pierre Cuypers en glazenier Frans Nicolas werkten vanaf de jaren 1850 regelmatig samen aan de totstandkoming van een Limburgse stijl. De hedendaagse ontkerkelijking maakt echter dat veel glazen functie en plek verliezen en hun leven slijten in kleine depots. Bij Bureau Europa struin je straks zelf door het Limburgse glasdepot, op zoek naar mooi maar afgedankt glas-in-lood.
Politieke lading
Het glas-in-looddepot brengt de vele scherven bij elkaar van de Limburgse bloeiperiodes van de glaskunst. Het is moeilijk erfgoed: restaureren is lastig, ook vanwege de klimaateisen van deze tijd. Niet alleen in Limburg zorgt glas voor hoofdbrekens. Met haar onderzoek en film Shafāffiyāh brengt Batoul Faour de verwoestingen in beeld na de massale explosie in Beiroet in 2020, die de stad maandenlang onder een tapijt van glas bedolf. Het gebroken glas is een metafoor voor de fragiele politieke toestand in Libanon. Christien Meindertsma zoomt met haar film White Heart in op een kraaltje met die naam, dat eeuwenlang bij koloniale ruilhandel werd gebruikt en waarmee een systeem van uitbuiting kon worden opgetuigd dat tot vandaag gevoeld wordt.
Binnen en buiten
Na de industriële revolutie veranderde de kijk op gezondheid. De moderne tuberculosepandemie werd bestreden met licht en lucht, dat zie je terug in de architectuur van sanatoria. De horizontale glazen wanden, het strakke meubilair en de minimalistische stilering verspreidden zich via de rijke sanatoriumbezoekers als een lopend vuurtje door Europa en stonden aan de bakermat van de moderne architectuur. De architectuur ontwikkelde zich verder toen de röntgenfotografie werd uitgevonden, na 1900. Zoals een röntgenfoto het lichaam binnenstebuiten keert, keert de architectuur het interieur naar buiten door toepassing van glazen wanden.
De grens tussen binnen en buiten, tussen privé en publiek, vervaagde, van het modernisme van de Akense architectuur Ludwig Mies van der Rohe tot de hedendaagse Albasten Huid van Wiel Arets. Iedereen is voyeur, het kijken zelf geproblematiseerd – of zelfs gedisciplineerd: de Nederlandse (protestantse) doorzonwoning biedt immers de volledige inkijk in het privéleven, als bewijs van de eigen rechtschapenheid.
Gelaagd glas
Er is sprake van een Umwertung aller Werte. De architectuur verdwijnt zodra ze verschijnt, de glazen wand is het membraan dat het chaotische scheidt van het geordende. Met elektriciteit komt het licht niet meer van buiten, maar van binnen. Frits Peutz’ Glaspaleis in Heerlen is de viering van het moderne bouwen en een uiting van de koopmansgeest en de moderniteit, de gevel een doorzichtige maar ondoordringbare film tussen het kleurrijke interieur en het starre stadsweefsel. Maar glasarchitectuur laat de natuur ook binnen: van het TransNaturalHouse van Mathieu Bruls in Beutenaken tot het Zweedse concept van het Naturhus. Ingeborg Meulendijks maakte de reliëfglazen An Arboreous Imprint, waarin de natuur in het glas zelf gevangen zit en in de Glazen Boerderij in Schijndel van MVRDV en hun Crystal Houses in Amsterdam, vervaagt de grens tussen natuur en cultuur, binnen en buiten geheel.
Klaar voor de toekomst
Het is weliswaar een oeroud materiaal, maar glas blijft doorlopend in ontwikkeling. Het is een flexibel en uiterst geschikt materiaal voor de toekomst, niet in de laatste plaats door zijn duurzaamheid. Het kan lokaal gewonnen en eindeloos gerecycled worden. Met haar research Made by Insects onderzoekt Ori Orisun Merhav hoe het natuurlijke insectenpolymeer shellac tot een glazen coating geblazen kan worden. AtelierNL benadrukt dat de grondstoffen voor glas hyperlokaal gewonnen kunnen worden, door met verschillende zandsoorten te werken. Maar zand is een eindige grondstof met een grote landschapsimpact: datzelfde wordt aangeduid door Giuseppe Licari in zijn installatie The Long Weekend. Het kan impact ook verminderen: nucleair afval, dat tienduizenden jaren gevaarlijk blijft, kun je bewaren in keramieken containers en de waarschuwing voor gevaar vangen in het gekristalliseerde glazuur eromheen, zoals het lopende onderzoek van Antye Guenther laat zien.
Looptijd zaterdag 16 december 2023 t/m zondag 26 mei 2024
Locatie Bureau Europa, platform voor architectuur en design
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.