Bij de renovatie van een woning wordt tegenwoordig niet alleen meer gekeken naar de esthetiek van het ontwerp, maar ook naar de duurzaamheid. Zo is het als architect belangrijk om samen met de woningeigenaar na te denken over hoe de woning verwarmd gaat worden. Volstaat het huidige verwarmingssysteem, of ga je deze verduurzamen met een warmtepomp? Warmgarant biedt duurzame oplossingen voor woningen aan en adviseert daarin.
Eén van de manieren om een woning te verduurzamen, is door over te stappen op een warmtepomp. Hierbij wordt warmte gehaald uit de lucht, grond of water. Bij het overwegen van een warmtepomp is het belangrijk te letten op het type warmtepomp dat het meest geschikt is voor het pand. Voor een renovatie zijn lucht-water warmtepompen bijvoorbeeld een goede keuze, omdat ze eenvoudig te installeren zijn en niet afhankelijk zijn van grondboringen. Daarnaast kunnen sommige modellen ook voor koeling zorgen in de zomer, wat een extra voordeel biedt voor het binnenklimaat.
Hybride warmtepompen als duurzame verwarming
Met de toenemende focus op duurzaamheid en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen, bieden hybride warmtepompen een toekomstbestendige oplossing. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gasgestookte cv-ketel en een elektrische warmtepomp. Deze zijn niet alleen energiezuinig, maar bieden ook flexibiliteit in het gebruik van zowel traditionele als hernieuwbare energiebronnen. Met name voor projecten waarbij de cv-ketel nog prima functioneert, is de hybride warmtepomp een geschikte oplossing. De warmtepomp zorgt hierbij voor de meeste verwarming, waardoor tot wel 80 procent gas bespaard wordt. Maar voor douche- en kraanwater en op koude dagen springt de cv-ketel bij.
Efficiënte integratie in modern ontwerp
Moderne warmtepompmodellen, zoals de Intergas Xtend hybride warmtepomp, bieden niet alleen een verbeterde energie-efficiëntie, maar zijn ook geoptimaliseerd voor integratie in het esthetische ontwerp van woningen. Deze warmtepompen zijn niet langer alleen functioneel; ze zijn een integraal onderdeel van het totale ontwerpconcept. Door het smalle ontwerp van de binnenunit past deze in vrijwel elke ruimte. Bovendien hebben bewoners en omwonenden dankzij de fluisterstille werking van de buitenunit geen last van het geluid.
Verplichte warmtepomp?
Om de energietransitie te versnellen, worden huiseigenaren in Nederland vanaf 2026 verplicht om op een hybride warmtepomp over te stappen wanneer de cv-ketel toe is aan vervanging. Ga je nu een woning renoveren, dan is het dus verstandig om hier alvast over na te denken. Dit vereist een proactieve benadering in het ontwerpproces, waarbij zowel technische als duurzaamheidsaspecten in overweging worden genomen.
Hybrid ready
Is de woningeigenaar nog niet klaar om over te stappen op een warmtepomp? Dan kun je ook kiezen voor een hybrid ready cv-ketel. Dit betekent dat de cv-ketel in de toekomst aangesloten kan worden op een hybride warmtepomp. Als de twee apparaten samenwerken, neemt de groenere en zuinigere warmtepomp voor een groot deel de verwarming over.
Heb je advies nodig over welk verwarmingssysteem het beste bij je renovatieontwerp past? De experts van Warmgarant hebben meer dan 10 jaar ervaring met installatie en het onderhoud van cv-ketels en warmtepompen. Zij helpen je graag met het vinden van de juiste oplossing.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.