De Duitse warmtpompspecialist Viessmann speelt met de kastenwand Invisible in op de groeiende vraag naar modulaire bouw en ruimtebesparende plug & play concepten. De kastenwand is een plaatsbesparend en visueel aantrekkelijke variant voor de techniekruimte. Hij heeft meer weg als een (bij)keuken dan een installatieruimte en biedt ruimte aan alle warmtepomptechniek.
De kastenwand meet 28 cm diep, elk element is 60 cm breed en 290 cm hoog en wordt met een railsysteem aan de muur verankerd. De oplossing levert hiermee in een gemiddelde woning veel extra (dure) woon-vierkantemeters op: ten opzichte van een klassieke opstelling (binnendeel, tapwatervat, ventilatiekast) wordt ongeveer 2/3 van de ruimte bespaard.
De eerste installaties in Duitsland zijn gerealiseerd. Viessmann Nederland is op dit moment met een bouwer in conclaaf voor de Nederlandse primeur.
Modulair
De kastenwand bestaat uit verschillende componenten die op basis van de behoefte zijn samen te stellen. Standaard is de oplossing in het wit uitgevoerd maar ook hout, natuursteen of anders is mogelijk.
De binnendeelcomponenten van de warmtepomp (Vitocal 200-S, een modulerend split-toestel van maximaal 9 kW) zitten in een module. Een andere module is voor de appendages waaronder het buffervat voor verwarming (16 liter) en twee expansievaten van 18 liter. De overige modules omvatten twee tapwatervaten (125 liter per stuk) en pompen.
De warmtepompinstallatie wordt in de fabriek geconfigureerd en als geheel geleverd. Dit betekent dus ook dat de installateur weinig hoeft aan te sluiten.
Bijkeuken, entreeblok of hoekopstelling
De modules zijn naast elkaar te plaatsen, in een hoekopstelling of met de ruggen tegen elkaar. Inclusief ruimte voor wasmachine en droger zijn zo slimme blokopstellingen voor een bijkeuken/technische ruimte in te tekenen. Maar de modules zijn ook in de hal van een woning te plaatsen of in een nisje.
Meer info.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.