Bureau Europa organiseert een vakbijeenkomst voor architecten en ontwikkelaars voer gelukkige grenslandschappen. Dit op verzoek van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie die een nieuwe Open Oproep voor het voetlicht wel brengen met een geografische invalshoek en als uitgangspunt grenslandschappen.
Het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp (ARO) is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is een uitvoeringspartner om de transitieopgaven (zoals genoemd in de NOVI) op lokaal en regionaal niveau te stimuleren en te versterken. Dit met de inzet van ontwerpend onderzoek. Binnen dit programma zet het fonds open oproepen uit, in zes thematische programmalijnen.
Ca. twaalf tot vijftien multidisciplinaire coalities (van ruimtelijk ontwerpers, overheden, private partijen, relevante organisaties, deskundigen en burgers) verrichten verdiepend ontwerpend onderzoek naar complexe ruimtelijke en maatschappelijke opgaven. Altijd vanuit een integrale en ruimtelijke ontwerpbenadering.
In juni 2024 gaat de zesde open oproep uit. Ditmaal met een geografische invalshoek: de nationale lands- en overzeese grenslandschappen vormen het uitgangspunt.
Gelukkige grenslandschappen
De tijd van Descartes is voorbij, de (interne) grenzen vervagen. Politiek Den Haag voelt voor veel inwoners van de grensregio’s verder weg dan ooit, voor de Nederlandse overzeese gebieden geldt dit al helemaal. Bovendien zijn de individuele landsgrenzen binnen de Europese Unie steeds minder van belang. Veel beleid en wet- en regelgeving bepaalt Brussel geldt net zo goed in Nederland als onze buurlanden. Landsgrenzen zijn tweedimensionale bedachte constructen, de territoriale grenzen van dieren en natuur lopen en stromen er dwars doorheen, stikstof waait over en de wolf vindt gewoon zijn weg.
Zouden we de grensregio’s anders kunnen ontwerpen en de verbinding opzoeken? Alsof de grenzen symbool staan voor een overgangsgebied, waar een verandering mogelijk is. Verandering vindt immers plaats in het ondertussen. Is het dus niet noodzakelijk de uitdagingen én de oplossingen juist te zoeken ín het grensgebied? Hoe zou het grenslandschap er uit zien als we ze kunnen herontwerpen?
Op het schaalniveau waar die grensregio’s zich binnen bevinden heerst bovendien ook een soort beleidsvacuüm, niemand gaat er écht over, niemand is er écht verantwoordelijk voor, maar iedereen beweegt zich erin en heeft ermee te maken. Interessante vraagstukken, maar ook lastige uitdagingen waar we ons toe moeten en kunnen verhouden in deze zesde open oproep.
Praktisch
Op 14 juni van 10.00- 13.30 voeren we een inhoudelijk gesprek met lunch, is er informatie over en ondersteuning aan partijen richting deelname aan de open oproep en ruimte aan ontmoeting tussen ontwerpers en relevante samenwerkingspartners (zo breed mogelijk).
Nader programma volgt; aanmelden kan al wel via info@bureau-europa.nl o.v.v. ‘gelukkige grenslandschappen’.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.