Pakhuis Santos

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Pakhuis Santos

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-06-2024

In de zomer van 2023 heeft het Nederlands Fotomuseum met steun van Stichting Droom en Daad Pakhuis Santos aangekocht. Voor het nationale museum van fotografie ging daarmee een langgekoesterde wens in vervulling: een eigen gebouw. Momenteel wordt druk gewerkt aan de inpassing van een voor het publiek zichtbaar collectiedepot, expositieruimten en overige functies van het museum. Eind 2025 opent hier het Nederlands Fotomuseum zijn deuren in het gerestaureerde en getransformeerde Rijksmonument.

De grote havenbekkens van Maas- en Rijnhaven hebben aan de wieg gestaan van de groei van Rotterdam tot wereldhaven. Hier ligt het vrijstaande Pakhuis Santos, van architecten Kanters en Stok uit 1902. In het ontwerp van Renner Hainke Wirth Zirn Architekten en WDJ Architecten is voor de transformatie van het monument gekozen voor een duidelijke afleesbaarheid tussen de geschiedenis en de nieuwe ingrepen.

Vernieuwing en behoud

De aanpak van het bestaande gebouw is gebaseerd op maximaal behoud. Waar nodig met bouwtechnisch herstel van de nog aanwezige monumentale onderdelen uit de eerste bouwfase van 1902. Zowel in het in- als exterieur.

Het pakhuis is op het bestaande dak met twee lagen uitgebreid, vormgegeven als een duidelijk nieuw en zelfstandig volume. Monument en nieuwbouw zijn in het hart van het gebouw ruimtelijk en functioneel verbonden met een nieuwe centrale vide van begane grond tot en met de bovenste verdieping, afgedekt met een glaskap. Deze ingreep maakt zowel het nieuwe gebruik met routing, daglicht en overzicht mogelijk als de ‘bouwkunst’ van het gebouw voor het eerst in één oogopslag duidelijk afleesbaar.

Dak

De ‘huid’ van het dak is ontworpen als een semi-transparante, geperforeerde aluminium huid en definieert de contouren van het oude gebouw. Als een gevouwen huid accentueert het de aanzichten van boven, zij- en onderkant van de daksculptuur. De verticale oriëntatie van de driehoekige perforaties is een interpretatie van de dominante ontwerpstijl van het oude gebouw. De afwisseling in de dichtheid van de perforaties en driehoekige elementen creëren een ruimtelijke diepte in het langeafstandseffect.

Veel meer over dit project is te lezen op de website van WDJ Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.