NEN 8026 ‘methodiek voor het waardegestuurd in stand houden van assets in de gebouwde omgeving’ is onlangs gepubliceerd. Dat is best complexe materie. Daarom heeft NEN, samen met docent Johan Smit, een eendaagse training ontwikkeld waarin deelnemers meer leren over de norm en hoe deze te gebruiken.
Johan is al sinds 1992 betrokken bij NEN. Hij heeft verschillende normen op het gebied van de instandhouding van vastgoed en infrastructuur mee helpen ontwikkelen. ‘Dat gaat over gebouwen, bruggen en viaducten maar ook over beeldende kunstwerken die in de fysieke omgeving staan. Dat is de definitie van een asset.’
NEN 8026
In NEN 8026 staat hoe je ervoor kunt zorgen dat assets voor de kortere en langere termijn veilig en gezond zijn en waarde realiseren voor een organisatie. Dat bruggen blijven draaien, de verwarming en de lift in gebouwen werken, kortom dat alles naar behoren blijft functioneren, voldoet aan wet- en regelgeving en duurzaam is. Deze en andere waardeaspecten zijn in de norm verzameld en weergegeven in een waardetabel en voorbeeld waardekompassen. Voor assetmanagementorganisaties een hulpmiddel om te bepalen welke waardeaspecten voor een specifieke asset van belang zijn voor de organisatie, gebruiker en in relatie tot de omgeving.
De norm besteedt ook aandacht aan de levensfase van assets. ‘Een asset of assetsysteem dat bijna vervangen moet worden, hoeft er misschien niet meer zo fraai uit te zien als een asset of assetsysteem dat nog heel lang beschikbaar en functioneel moet zijn. Dat heeft gevolgen voor het instandhoudingsbeleid en de instandhoudingsplannen en -concepten’, aldus Johan.
Theorie en praktijk
De training duurt een dag. ’s Ochtends is er ruimte voor uitleg van de norm. Johan geeft inzicht in de opbouw, samenhang en essentie van de methodiek van de norm. Hij vertelt ook welke aspecten belangrijk zijn voor een eenduidige taal en toepassing voor alle betrokken rollen binnen de assetmanagementorganisatie en wat het belang is van data en informatie als fundament onder het assetmanagement.
De middag is bestemd voor de praktijk. Deelnemers oefenen met de waardetabel en het waardekompas. ‘Wat wil je met de assets of het assetsysteem, wat is belangrijk voor de assetmanagementorganisatie, gebruikers en de omgeving en welke keuzes kun je maken. Dat is soms een eyeopener, want in de norm staan ook waardeaspecten waar een organisatie misschien niet aan gedacht heeft, zoals ecologie of circulariteit. Want instandhouding gaat verder dan onderhoud. Het gaat ook over verbetering en verduurzaming.‘
Het is niet de bedoeling dat de cursisten hun werkwijze totaal veranderen na de training. ‘Ik kijk vooral naar wat ze nu al doen, wat daar goed aan is en hoe je dat verder kunt ontwikkelen. Dat geldt ook voor de assetmanagementsystemen. Welke werkwijzen gebruik je, wat is al vastgelegd in beleid en hoe kun je deze toepassen met gebruikmaking van NEN 8026.’
De training is bestemd voor mensen die bij organisaties werken die zelf assets in bezit en/of in beheer hebben. Portfolio- en assetmanagers die bezig zijn op strategisch/tactisch niveau en die verantwoordelijk zijn voor het daadwerkelijk in stand (laten) houden van de assets. Maar ook uitvoerende partijen en onderhoudspartijen zoals aannemers en adviesbureaus die zich bezighouden met het instandhoudingsproces van assets kunnen veel leren van de training.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.